Εν μέσω έντονων πιέσεων βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το ναυάγιο των αλλεπάλληλων συναντήσεων με την τρόικα που εντείνουν την αβεβαιότητα για τη συνέχεια των «παζαριών» ιδιαίτερα στο ζήτημα της λήψης νέων μέτρων
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους.
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι σημειώθηκε "σημαντική πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές.
"Εκκερεμότητες"
Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από τις συνομιλίες και την προοπτική τους, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο της σημερινής κοινής ανακοίνωσης του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στην οποία επισημαίνεται ότι "επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά μερικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα" και "δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες, τεχνικής φύσεως, για το διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες".
Ο κ. Μάρεϊ τόνισε επίσης ότι η αποστολή προγραμματίζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της όσον αφορά την αναθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.
Σε ερώτηση για το "εάν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2011 και επέστρεψε το κλιμάκιο στην Αθήνα το Δεκέμβριο" ο κ. Μάρεϊ απέφυγε και πάλι να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ξανά ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Απριλίου.
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται από τους εκπρόσωπους της τρόικας και τις ελληνικές αρχές.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να απαντήσει, τονίζοντας ότι όλοι επιδιώκουν να βρεθεί "βιώσιμη λύση" και ότι όλα θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.