Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
Στο 40% η μείωση στην αξία των ακινήτων
Τέσσερα στα δέκα ευρώ από την αξία των ακινήτων τους, έχασαν την περίοδο της κρίσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς η πτώση στις τιμές των κατοικιών προσεγγίζει το 40% κατά μέσο όρο.
Το 2013 αποτέλεσε για την κτηματαγορά μια από τις χειρότερες χρονιές, καθώς η πτώση στις τιμές αναμένεται να κλείσει πάνω από 10%.
Την ίδια στιγμή οι αγοραπωλησίες έχουν καταρρεύσει, ενώ η προσφορά αυξάνεται δραματικά καθώς «βγαίνουν στο σφυρί» όλο και περισσότερα σπίτια, κυρίως μεταχειρισμένα, από ιδιοκτήτες που δεν έχουν να πληρώσουν φόρους ή να συντηρήσουν την περιουσία τους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το απόθεμα των απούλητων κατοικιών παραμένει σταθερά πάνω από 250.000, παρά το γεγονός ότι δεν κτίζονται πλέον νέα σπίτια.
Σε επίπεδο τιμών παρατηρείται συνεχής υποχώρηση σε όλες τις περιοχές της χώρας, η οποία κυμάνθηκε το 2013 από 5% έως 15%. Το κύριο χαρακτηριστικό των αγοραπωλησιών που καταλήγουν σε συμφωνία είναι ότι πάνω από τις μισές κλείνονται σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Κυρίως παλαιά διαμερίσματα, καταστήματα και οικόπεδα σε αστικές περιοχές, αλλά και κατοικίες αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ σε πανάκριβες περιοχές. Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας έφτασε σε τέτοια επίπεδα μετά από μια επταετία συνεχούς κρίσης, που πωλούνται σπίτια ακόμη και στα επίπεδα των 5.000 ευρώ. Δραματική είναι η κατάσταση και στην επαγγελματική στέγη όπου χιλιάδες καταστήματα και γραφεία έχουν βάλει λουκέτο, καθώς δεν υπάρχουν ενοικιαστές.
Στο 40% η μείωση στην αξία των ακινήτων
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που δίνουν τα ακίνητά τους για τρεις μήνες χωρίς μίσθωμα με μόνο υποχρέωση του ενοικιαστή την πληρωμή λογαριασμών, τελών και φόρων. Τα ενοίκια από το 2008 και έπειτα έχουν υποχωρήσει έως και 50%.
Νέες άδειες
Σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, η χρονιά που πέρασε αφήνει? συντρίμμια, καθώς η πτώση με βάση τις νέες άδειες υποχώρησε πάνω από 37%.
Από τις περίπου 15.000 οικοδομικές επιχειρήσεις, οι μισές έχουν βάλει οριστικό λουκέτο, ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενοι στην οικοδομή και σε διάφορους κλάδους που συνδέονται μ' αυτήν, είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.
Για το 2014 οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση της κτηματαγοράς, ακόμη και με πιο ήπιους ρυθμούς. Η επιβολή του νέου, διπλού φόρου στα ακίνητα, σε συνδυασμό με τον αντιεπενδυτικό φόρο υπεραξίας 15% δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δήμευση» της περιουσίας τους, καθώς επιβάλλονται με βάση ανύπαρκτες αντικειμενικές αξίες, αλλά κι επειδή χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα που δεν αποδίδουν έσοδα. Ελπίζουν, πάντως, σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η φορολογική πολιτική στα ακίνητα, σύμφωνα με την Alpha Bank, αφαίρεσε τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ.
Μοναδικό θετικό νέο για τον κλάδο των ακινήτων, αποτελεί η μείωση του Φόρου Μεταβίβασης στο 3% από 10% που, ωστόσο, είναι δώρον άδωρον λόγω της πλήρους ανυπαρξίας συναλλαγών.
Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο της Alpha Bank, η όποια σταθεροποίηση της κτηματαγοράς στα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί, μετατίθεται για το 2015.
Τιμές - ευκαιρίες
Μέχρι το 2008 οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών είχαν σπάσει το όριο των 2.000 ευρώ/τ.μ. σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής, ακόμη και σε υποβαθμισμένες. Η «φούσκα» που δημιουργήθηκε ξεκίνησε από το 1995 και μέχρι το 2008 οι τιμές στα σπίτια στην περιοχή της Αθήνα αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,8% σε σταθερές τιμές, με αντίστοιχη μέση ετήσια αύξηση στη αστικές περιοχές κατά 5%.
Πλέον η αγορά βρίσκεται σε συνεχή καθοδικό κύκλο και έχει σπάσει το χαμηλό όριο των 1.000 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή πωλούνται νεόδμητα σπίτια ακόμη και κάτω από αυτό το όριο.
Δραματική είναι η εικόνα που παρατηρείται στα μεταχειρισμένα ακίνητα, όσα είναι από 10 ετών και πάνω, και ιδιαίτερα σε επιφάνειες άνω των 120 τ.μ. Εκεί η πτώση ξεπερνά πολλές φορές το 50% και θα συνεχιστεί η ίδια τάση και το 2014. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις δεύτερες ? εξοχικές κατοικίες καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές από Ελληνες. Αντίθετα, όλο και περισσότεροι πουλάνε όσο όσο τα παραθεριστικά τους καταλύματα, προκειμένου να γλιτώσουν τους φόρους.