Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ.
Για πρώτη φορά μετά από το 2002 ο προϋπολογισμός κλείνει εφέτος με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 812 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και 13 μεκεμβρίου 2012, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 αποτελεί προαπαιτούμενο για επιπλέον δράσεις από την Ευρωζώνη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί κάτω από το 124% το 2020.
Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, μόλις η Eurostat πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις κοινωνικές πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το 70% του πλεονάσματος (περί τα 570 εκατ. ευρώ) όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο. Το υπόλοιπο 30% θα κατευθυνθεί για την μείωση του χρέους.Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 812 εκατ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα.
Εξάλλου το διαρθρωτικό πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα περίπου 4,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, εμφανίζοντας έτσι συνολική εκτιμώμενη βελτίωση κατά περίπου 19 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2013. Όσον αφορά τώρα το 2104 στον προϋπολογισμό τίθεται ο φιλόδοξος στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,6% του ΑΕΠ. Όπως συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτευχθεί θα πρέπει η βασική στόχευση να αφορά στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και όχι την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Δηλαδή το βάρος πρέπει να πέσει στην περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών.Βέβαια για το νέο έτος η τρόικα διαπιστώνει ένα κενό της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος και τα μέτρα κάλυψής του αναμένεται να προσδιοριστούν με την επιστροφή της στις 13 Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και να καταστήσει βιώσιμη τη δημοσιονομική προσαρμογή.