Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
Τι θα καταγράψουν τα stress tests των τραπεζών
Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε σχέση με τα stress tests.
Κρίσιμος παράγοντας παραμένει κατά πόσον -οι πιθανότητες είναι μάλλον περιορισμένες- θα επικρατήσει η άποψη, ο δείκτης Core Tier I να κινηθεί στη βάση και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών standards, δηλαδή στο 8% αντί για 9% που απαιτείται κατ' ελάχιστον για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο λόγος για τον οποίον υπάρχει η παραπάνω αιτίαση, σχετίζεται με το γεγονός πως αυτός είναι ο δείκτης που επιβάλλεται πια από του χρόνου με βάση τα ευρωπαϊκά stress tests στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης για όλες τις τράπεζες που μετέχουν σε αυτά και επομένως και για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα από τα tests προσομοίωσης του διεθνούς οίκου Black Rock στο βασικό και στο ακραίο σενάριο και μετά θα προχωρήσει στους υπολογισμούς της τόσο με βάση τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών όσο και με βάση τα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις είναι θετικές και αναφέρουν πως οι τράπεζες θα καλύπτουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτούνται, με εξαίρεση τη Eurobank, η οποία έτσι και αλλιώς έχει ήδη προγραμματίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Προκειμένου μάλιστα να είναι εφικτό αυτό το ενδιαφέρον, προγραμματίζεται μεταβολή στο θεσμικό πλαίσιο. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα επαναπροσδιορίζει τον τρόπο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Μέχρι στιγμής το θεσμικό πλαίσιο διέπεται από τους κανόνες της ανακεφαλαιοποίησης με είσοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το τοπίο τώρα μεταβάλλεται: Το Ταμείο δεν θα μετέχει απαραίτητα στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ δύο ακόμη κρίσιμα θέματα αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο.
Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός πως το Ταμείο πρέπει να καλυφθεί σε περίπτωση που πουλήσει μετοχές σε τιμές αγοράς που είναι χαμηλότερες από την αποτίμηση σε σχέση με τα κεφάλαια που τοποθέτησε στις τράπεζες.
Το δεύτερο αφορά στα warrants. Προκειμένου να απελευθερωθούν μετοχές που να μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιωτικών τοποθετήσεων, θα πρέπει να ασκηθούν τα warrants. Επειδή κάτι τέτοιο δεν δείχνει άμεσα εφικτό, υπάρχει σημαντική πιθανότητα θεσμοθέτησης του δικαιώματος του Ταμείου να πραγματοποιήσει δημόσιες προτάσεις μη υποχρεωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να επαναγοράσει warrants και δι' αυτού του τρόπου να μπορέσει να προχωρήσει σε ιδιωτικές τοποθετήσεις σε μετοχές τραπεζών οι οποίες είναι δεσμευμένες εξαιτίας της ύπαρξης των warrants. Η επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, αφού θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούν οι τράπεζες, επιδιώκοντας έξοδό τους στις αγορές μέσα στο 2014, εφόσον τα επιτόκια το επιτρέψουν.