Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Και ο τζίρος πάντα πέφτει
Κάθε Χριστούγεννα τρώμε γαλοπούλα, κάθε Πάσχα αρνί και κάθε καλοκαίρι κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα.
Στα πατροπαράδοτα αυτά πράγματα μπορεί με μεγάλη ευκολία να συμπεριληφθεί και η πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα. Μπορεί ο κλάδος να έχει πληγεί περισσότερο από τον καθένα στη διάρκεια της κρίσης, αλλά η συμπαθής τάξη των εμπόρων είχε την ίδια αντιμετώπιση της κατάστασης και την «κλάψα» και την περίοδο των παχέων αγελάδων. Φέτος, τουλάχιστον την περίοδο του εορτών ο κόσμος βγήκε από το καβούκι και έκανε ψώνια. Για να δούμε, λοιπόν, ο τζίρος φέτος αυξήθηκε ή πάλι υποχώρησε κατά κατά κάποιο Χ ποσοστό;
Η χρονιά ξεκινάει και κανείς δεν ξέρει
Πώς άραγε και ποιοι θα φορολογηθούν;
Και ο τζίρος πάντα πέφτει
Η φορολόγηση των αγροτών είναι ένα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Όλοι τους τη θεωρούν ιερή αγελάδα που κανείς δεν πρέπει να αγγίξει. Θεωρητικά από την αρχή του έτους, σε λίγα 24ωρα δηλαδή, οι αγρότες θα πρέπει να φορολογηθούν με βάση τα έσοδα και τα έξοδα. Κατά συνέπεια στις 2 Ιανουαρίου που κάποιος θα βάλει καύσιμα στο τρακτέρ θα πρέπει να πάρει τιμολόγιο και να το περάσει στα έξοδά του. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και ακούγονται διάφορα. Ένα από τα τελευταία είναι ότι θα μπει πλαφόν ανάλογα και το ύψος της επιδότησης που λαμβάνει κάθε αγρότης. Πάντως, ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα και να μην μπούμε ξανά στο καθεστώς της διαπραγμάτευσης της εξυπηρέτησης της εκλογικής πελατείας.
Κατώτεροι των περιστάσεων
Το αίμα των δικών μας παιδιών... στον βράχο
Και ο τζίρος πάντα πέφτει
Ο Βύρωνας Πολύδωρας άνοιξε την πόρτα της εξόδου από την πολιτική με μία γεμάτη ένταση ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Με φράσεις που ουδείς καταλάβαινε τι ακριβώς ήθελε να πει, σήκωσε τη σημαία της επανάστασης, ακολουθώντας τον Μιχάλη Λιάπη σε έναν δρόμο πλήρους απαξίωσης της πολιτικής. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον «στρατηγό άνεμο» και τον «διορισμό των δικών μας παιδιών» έσπευσε τώρα να υπερασπιστεί ποιους; Κανείς δεν κατάλαβε. Όμως δείχνει την ποιότητα των πολιτικών που διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτής της χώρας για δεκαετίες ολόκληρες. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος, έρχονται και άλλοι που απαρνούμενοι τις ευθύνες τους σπεύδουν να υπερασπιστούν το δίκιο, θέλοντας όχι να κερδίσουν, αλλά να βγουν από το «παιχνίδι» με ψηλά το κεφάλι.
Στο Τaxis η εξυπηρέτηση είναι άψογη
Κάποια καλά να λέγονται
Επειδή πολλά λέγονται και συνήθως όχι ιδιαίτερα κολακευτικά για τη λειτουργία του Taxis θα πρέπει να ειπωθούν και κάποια θετικά. Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση είναι τουλάχιστον άψογη και σε τίποτε δεν θυμίζει Δημόσιο. Άμεση, αποτελεσματική και πάνω όλα ευγενική είναι η αντιμετώπιση των φορολογουμένων που ζητούν την πληροφόρηση από τη σχετική υπηρεσία του Taxis. Μακάρι η τακτική αυτή να συνεχιστεί και βέβαια να συνοδευτεί και από ανάλογη υποστήριξη από το ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου οι δύσμοιροι φορολογούμενοι που σηκώνουν όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής αν μη τι άλλο να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά. Ίσως κάτι αλλάζει σε αυτή την χώρα προς το καλύτερο.
Η «βιομηχανία» των ζημιών από πολυεθνικές
Σημεία των καιρών
Αν κάποιος μελετήσει τα αποτελέσματα των ξένων πολυεθνικών από όλους τους κλάδους κατά τη διάρκεια της κρίσης θα διαπιστώσει αβίαστα ότι σχεδόν όλες παρουσιάζουν τεράστιες ζημίες. Αντίθετα οι ομοειδείς ελληνικές επιχειρήσεις το παλεύουν. Όχι ότι δεν εμφανίζουν ζημίες, αλλά τουλάχιστον δείχνουν και κάποια σημάδια βελτίωσης ή έχουν κάποια λογική. Στις ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν εν Ελλάδι οι ζημίες είναι στο ζενίθ. Ίσως αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τις φορολογικές αρχές και να αναζητήσουν το κίνητρο που τις οδηγεί σε αυτή την εικόνα σε αντίθεση με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μπορεί να χρειάζονται επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και κανόνες που πρέπει να τηρούνται.
Κ. Χατζηδάκης υπουργός Ανάπτυξης
Αυξάνονται οι χορηγήσεις
Πρόοδο στην παροχή ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έπειτα από συνάντησή του με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, τον Νοέμβριο τα δάνεια που δόθηκαν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης από τις τράπεζες αυξήθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 28%. «Πλέον οι εγκρίσεις δανείων έχουν φτάσει στα 913 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο», πρόσθεσε. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε, πάντως, ότι «από την πλευρά της αγοράς υπάρχει δίψα για ρευστότητα» και έλαβε τη δέσμευση «ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τους ίδιους και πιο γρήγορους ρυθμούς, τους αμέσως επόμενους μήνες».