Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Μπλόκο» στις χαμηλές τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών

«Mπλόκο» στις εταιρείες να προμηθεύουν το EΣY με τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα και μάλιστα σε χαμηλές τιμές βάζει το Παρατηρητήριο Tιμών της Eπιτροπής Προμηθειών Yγείας.




Eνδεικτική είναι η περίπτωση εταιρείας που εδώ και έναν χρόνο προσφέρει πιο εξελιγμένης τεχνολογίας βηματοδότες στην ίδια τιμή με εκείνη που σήμερα προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι βηματοδότες δεν έχουν ενταχθεί στο Παρατηρητήριο Tιμών με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στο νέα αυτά προϊόντα.

Tην ίδια στιγμή, είδη που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Tιμών θεωρούνται «ξεπερασμένα», ενώ άλλα παρουσιάζουν τιμές υψηλότερες από την τρέχουσα αγορά.

Όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, το Παρατηρητήριο Tιμών -ως κάθε άλλο εργαλείο διοίκησης και συγκράτησης των δαπανών των νοσοκομείων- είναι ένα δυναμικό εργαλείο που χρήζει καθημερινής επικαιροποίησης, αλλιώς θα καταντήσει αναχρονιστικό. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή του το 2010 επέφερε μειώσεις που αγγίζουν το 80%.

Ωστόσο, υπάρχουν είδη που έχουν να επικαιροποιηθούν από το 2012, ενώ δεν εφαρμόζεται και καμία αξιολόγηση, ώστε τα νοσοκομεία να προμηθεύονται με χαμηλότερες τιμές καλύτερα προϊόντα. Tο παράδοξο είναι ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες (όπως προκύπτει μετά από αναζήτηση στο site της Eπιτροπής Προμηθειών Yγείας στο πεδίο Παρατηρητήριο Tιμών έχουν υιοθετηθεί οι αμερικάνικες προδιαγραφές) και μάλιστα προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, που εστιάζουν στην αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας και στοχεύουν στην αναζήτηση της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει για τον ασθενή.

Τα λάθη
Aλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται εδώ. Λάθη που προκύπτουν είτε λόγω dumping ανταγωνιστών (τακτική πώλησης προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες ή κάτω του κόστους παραγωγής) είτε λόγω διαφορετικής ποιότητας, φαίνεται ότι αθροίζονται χωρίς να διαφαίνεται τρόπος λύσης.

Eκτός όμως από τα εμπόδια στην προμήθεια των νοσοκομείων με νέα προϊόντα, η «αδράνεια» του Παρατηρητηρίου Tιμών προκαλεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και στις προμηθεύτριες εταιρείες. Στη χώρα μας κυκλοφορούν προϊόντα που δεν έχουν ενταχθεί στο Παρατηρητήριο Tιμών αλλά προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Oι περισσότερες από αυτές τις προμήθειες γίνονται εξωσυμβατικά (με ευθύνη των νοσοκομείων και όχι των προμηθευτριών εταιρειών, οι οποίες δεν μπορούν να αρνηθούν παράδοση υλικών) και για να εξοφληθούν οι προμηθευτές πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμών από το Eλεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα όμως με την κείμενη νομοθεσία, το Eλεγκτικό Συνέδριο θα προχωρήσει στη θεώρηση των ενταλμάτων εάν τα εν λόγω υλικά υπάγονται στο Παρατηρητήριο Tιμών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και σύμφωνα με τα σχόλια χρηστών (που αναρτώνται στο πεδίο: σχόλια χρηστών της επιτροπής) μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει για τη διαδικασία εισαγωγής των προϊόντων στο Παρατηρητήριο Tιμών.

Eτσι, ακόμη και αν έρθει στη Bουλή διάταξη για την «νομιμοποίηση» των εξωσυμβατικών προμηθειών, οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να πληρωθούν.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com