Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ξέσπασε «πόλεμος» για τους ελέγχους μεγάλης φοροδιαφυγής

Νέα εμπόδια στον φορολογικό έλεγχο υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος προκαλεί η υποστελέχωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων να αναθέσουν τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών στις μεγάλες εφορίες.




Από την άλλη η κίνηση αυτή των οικονομικών εισαγγελέων ενόχλησε σφόδρα τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ουσιαστικά αισθάνθηκε ότι παρακάμφθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι σχεδιασμοί των υπηρεσιών όσον αφορά τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και οι συγκεκριμένοι εισπρακτικοί στόχοι που έχουν τεθεί με το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου συναντήθηκε χθες στο γραφείο του, στον 5ο όροφο όπου στεγάζεται το ΣΔΟΕ, με τους επικεφαλής 15-20 μεγάλων εφοριών, μεταξύ των οποίων ήταν οι προϊστάμενοι της ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιά, της ΔΟΥ Γλυφάδας και Κηφισιάς. Ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε στους εφόρους την πρόθεσή του να τους αποστέλλει φακέλους μεγάλων υποθέσεων, προκειμένου να τους διεκπεραιώνουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των υποθέσεων, που θα περάσουν από το ΣΔΟΕ στις εφορίες είναι και ο έλεγχος της λίστας «Λαγκάρντ», ο οποίος έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Ολα ξεκινούν από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που εμφανίζει το ΣΔΟΕ, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στον έλεγχο όλων των υποθέσεων που του ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και μάλιστα μέσα στο ασφυκτικά περιορισμένο χρονικό διάστημα που του θέτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον έλεγχο της λίστας «Λαγκάρντ» ασχολούνται στο ΣΔΟΕ μόνο δέκα υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να ερευνήσουν και τα 2.062 πρόσωπα της λίστας.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου, διαπιστώνοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ΣΔΟΕ και των καθυστερήσεων στην πρόοδο των ερευνών μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, αποφάσισε να «πάρει στα χέρια του την κατάσταση», αναθέτοντας τον έλεγχο των σοβαρών και δύσκολων υποθέσεων στις μεγάλες εφορίες που διαθέτουν τμήματα Ελέγχου και Δικαστικό.

Ομως και στις εφορίες η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο προϊστάμενος του οποίου, Ευγ. Χασάπογλου, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπηρετούν 140 ελεγκτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο 1.200 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, 1.000 υποθέσεων εμβασμάτων του εξωτερικού, εκ των οποίων 531 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο, περίπου 1.700 υποθέσεις μεγάλου πλούτου και 200 υποθέσεις offshore εταιρειών.

Κύκλοι της Καραγιώργη Σερβίας ανέφεραν ότι η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα να αναθέσει τον έλεγχο σοβαρών υποθέσεων στις εφορίες θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στον φορολογικό ελέγχο, καθώς οι ήδη υποστελεχωμένες εφορίες επιφορτίζονται με ακόμη μεγαλύτερο όγκο ελεγκτικού έργου και μάλιστα εξειδικευμένου και ιδιαίτερα δύσκολου. Μάλιστα, ανώτερο στέλεχος σημείωνε με έμφαση ότι «αν θέλεις να μην πιάσεις τη φοροδιαφυγή, ένας τρόπος είναι να στέλνεις σε έναν έφορο πεντακόσιες υποθέσεις όταν αυτός μπορεί να ελέγξει πέντε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Θεοχάρης θα συζητήσει το ζήτημα που ανέκυψε με τον Γ. Στουρνάρα και θα καταστήσει σαφές στον υπουργό Οικονομικών ότι αυτή η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα καθιστά σχεδόν αδύνατο τον παραμικρό προγραμματισμό ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, ειδικά στην παρούσα φάση που παραμένουν υποστελεχωμένες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με αυτή την παρέμβαση ο οικονομικός εισαγγελέας θέλησε να δείξει εμπράκτως τη δυσφορία του για το ότι ενώ του είχαν υποσχεθεί ελεγκτές, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com