Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Καυτή ατζέντα: Τί θα γίνει στις τράπεζες ως το τέλος Μαρτίου

Προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τις τράπεζες, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες για ταχύτερη επιστροφή τους στον ιδιωτικό έλεγχο.




Ωστόσο θα προηγηθεί η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως αυτές προκύπτουν από τον έλεγχο που διενήργησε η BlackRock. Μάλιστα με βάση όσα έχει δηλώσει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από τα stress tests θα γίνει το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το ποσό που θα απαιτηθεί επιπλέον για τις τράπεζες, ώστε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για την οριστικοποίηση του ποσού θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση από την τρόικα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την επιλογή του σεναρίου της BlackRock με βάση το οποίο θα γίνει ο υπολογισμός. Το ακραίο που θέλει τη συνέχιση της ύφεσης για δύο επιπλέον χρόνια, ή το βασικό που θέλει το 2014 η οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη. Ταυτόχρονα υπό εξέταση είναι και ο τρόπος υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου στο σύνολό του, αλλά και αν η βάση του απαιτούμενου δείκτη Core Tier I θα παραμείνει στο 9% ή θα κατέλθει στο 8% όπως ισχύει στις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε κάποιο βαθμό θα καθοριστεί και από τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που πρέπει να έχουν ανακοινωθεί ως το τέλος του Μαρτίου.

Προκειμένου να προχωρήσουν όσες και όποιες τράπεζες χρειαστούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα προηγηθεί η κατάρτιση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα προβλέπει την παραπάνω διαδικασία.

Σημειώνεται πως το πιο άμεσο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Eurobank καθώς μόλις ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές επάρκειες θα πρέπει να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την τράπεζα, στόχος είναι να τα καλύψουν ιδιώτες. Ωστόσο αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε η κάλυψη θα γίνει από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνδυασμός και των δύο παραπάνω.

Μία ακόμη εκκρεμότητα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι αν τελικά θα υπάρξει πρόβλεψη επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών εκείνων που θα έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια και δεν θα απαιτείται αύξηση κεφαλαίου.

Κλειδί για την υλοποίηση της ταχύτερης επιστροφής των τραπεζών υπό ιδιωτικό έλεγχο είναι η «απελευθέρωση» των warrants που κρατούν δεσμευμένες τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η αποδέσμευση των warrants μπορεί να γίνει μόνον μέσα από τη διαδικασία δημοσίων προτάσεων από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι και ο εκδότης των συγκεκριμένων τίτλων. Κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com