Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ενός εκατομμυρίου ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον 3ο τακτικό ανακριτή ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση απορρήτων πολιτείας.
Η δικογραφία σε βάρος του κ. Καρχιμάκη σχηματίστηκε με αφορμή αναφορά υπαλλήλου της ΕΥΠ, με ημερομηνία 11.04.2013, προς τον διοικητή της υπηρεσίας, στην οποία ο πρώην υπουργός καταγγέλλεται ότι ελάμβανε από υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα απορρήτων αναφορών. Η υπάλληλος, που υπέβαλε την επίμαχη αναφορά, υποστηρίζει πως ο κ. Καρχιμάκης ελάμβανε τα δελτία «αναφορών κατάστασης ασφαλείας- εκτίμησης απειλής», τα ημερήσια δελτία ενημέρωσης κ.α., που αποστέλλονταν από την ΕΥΠ προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας.
Επίσης, κατά τη δικογραφία, που χειρίζεται ο ανακριτής Δημ. Φούκας, στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό αποδίδεται ότι έπεισε άγνωστο στην ανάκριση υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ να του παραδώσει αντίγραφα απορρήτων εγγράφων με πληροφορίες και ειδήσεις σχετικά με θέματα ασφάλειας και αμυντικής κατάστασης της χώρας.
Ο κ. Καρχιμάκης φέρεται ενώπιον του ανακριτή να αρνήθηκε τις πράξεις, που του αποδίδονται, και μάλιστα να εξέφρασε πικρία για την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι, ως βουλευτής, εργάστηκε για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.
Αποδίδει, δε, την υπόθεση σε εσωτερική διαμάχη στην ΕΥΠ και υποστηρίζει πως η επίμαχη αναφορά της υπαλλήλου, που τον έφερε ενώπιον του ανακριτή, έχει κίνητρα «μονομερή» με σκοπό την «ικανοποίηση υπερασπιστικών αναγκών διωκόμενου συναδέλφου της».
Χαρακτηρίζει «συκοφαντικές» τις καταγγελίες σε βάρος του και καταλογίζει στην υπάλληλο «πολιτικά κίνητρα» επικαλούμενος απόσπασμα από την επίμαχη αναφορά, στο οποίο η γυναίκα, μάρτυρας κατηγορίας πλέον στην υπόθεση, αναφέρεται σε «ανηλεή και απάνθρωπο διωγμό» που υπέστησαν συνάδελφοί της «από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και τα ανδρείκελά του στο υπουργείο και την υπηρεσία».
Ο πρώην υπουργός, επίσης κατηγορηματικά, αρνείται τον ισχυρισμό της καταγγέλουσας ότι σε συνάντησή του με συνδικαλιστές, σε εστιατόριο του Κολωνακίου, φέρεται να είπε σε έναν από τους συνδαιτυμόνες «να του φέρει ένα από εκείνα τα ωραία χαρτιά».
Τέλος, ο κατηγορούμενος φέρεται να απάντησε στο μέρος του κατηγορητηρίου, σύμφωνα με το οποίο, βρέθηκαν στο γραφείο του απόρρητα έγραφα του ΥΠΕΘΑ, ότι αυτά τα είχε λάβει από άγνωστο αποστολέα το 2007. Αναφέρει μάλιστα πως είχε χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία σε επερώτηση στη Βουλή, στην οποία είχε απαντήσει ο τότε υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ.Καρχιμάκη κατέθεσαν στον ανακριτή οι πρώην υπουργοί, Δημ. Ρέππας και Φιλ. Πετσάλνικος, καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.