Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

FRANCHISE Επένδυση με χαμηλό επιχειρηματικό ρίσκο

Το franchise αποτελεί ασπίδα για την οικονομική κρίση, καθώς οι εταιρείες που αναπτύσσονται με αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι αντέχουν περισσότερο από τις παραδοσιακές εταιρείες.




Όλοι οι παράγοντες του χώρου υποστηρίζουν ότι ο κλάδος franchise κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των παραδοσιακών ανεξάρτητων επιχειρήσεων και ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς το γνωστό όνομα παρέχει ασφάλεια στους επιχειρηματίες που αναζητούν το λιγότερο, δυνατό ρίσκο.

Ο θεσμός του franchise δείχνει ότι συνεχίζει να αντέχει και να ενδυναμώνεται εν μέσω κρίσης, καθώς τα προνόμια και η υποστήριξη που παρέχει θωρακίζουν τα καταστήματα στις αντιξοότητες της αγοράς. Η αγορά αναδεικνύει το franchising, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναζητούν στο franchising τη λύση στα επιχειρηματικά και επαγγελματικά όνειρά τους, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, με περισσότερη πλέον προσοχή (ή και καχυποψία) στις επιλογές τους, εμπιστεύονται επώνυμα καταστήματα, θεωρώντας ότι διασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα στη σωστή τιμή.

Η συμβολή στην εθνική οικονομία και οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ
Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα αφορά στην εξαίρεση του franchising από τα προγράμματα επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το νέο πρόγραμμα των ΠΕΠ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κυρίαρχο ζητούμενο του κλάδου συνεχίζει ο μη αποκλεισμός του στα νέα προγράμματα που αφορούν στο Λιανικό Εμπόριο και στην Εστίαση, καθώς οι μητρικές εταιρείες - δικαιοπάροχοι δεν ασκούν με οιοδήποτε τρόπο κυριαρχική επιρροή στους δικαιοδόχους τους και δεν διαθέτουν δικαιώματα ψήφου. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι αλυσίδες franchise δεν αφορούν σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, και παράλληλα ενισχύουν τόσο την οικονομία της χώρας όσο και την επιχειρηματικότητα.

Οι αλυσίδες fran­chise, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Fran­chise, αφορούν σε περίπου 20.000 καταστήματα, τα οποία παραμένουν βιώσιμα λόγω της συνεχούς υποστήριξης των μητρικών εταιρειών τους και του δυνατού brandname που διαθέτουν διατηρώντας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999, με το εμπόριο να έχει απολέσει 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους, εκ των οποίων οι 98.500 να εκτιμάται ότι «ανήκουν» στο κλάδο του franchising, ένα ποσοστό της τάξεως του 15%.

Εναρμονίζονται πλήρως με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθώς οι δικαιοπάροχοι ελέγχουν τους δικαιοδόχους τους ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς οι αμοιβές τους έχουν ποσοστιαία σχέση με τον επίσημο κύκλο εργασιών των καταστημάτων.

Ενισχύουν την επιχειρηματικότητα με εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερομένους ανέργους ή μη, οι οποίοι διερευνούν την προοπτική να ξεκινήσουν την δική τους νέα επιχείρηση franchise.

Το franchising αντιστέκεται στην κρίση και παρουσιάζει τόσο αύξηση της διείσδυσής του στην αγορά, σε ρυθμό, πλέον, άνω του 10%, όσο και σημαντική αύξηση της ζήτησης, δηλαδή του ενδιαφέροντος από δυνητικούς επιχειρηματίες - δικαιοδόχους.

Οι νέοι επιχειρηματίες αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που αναζητούν την αυτο-απασχόληση και τον απεγκλωβισμό από την ανεργία. Χαρακτηρίζονται από μικρές οικονομικές απαιτήσεις, χαμηλότερο διαθέσιμο κεφάλαιο από πέρσι (από 20.000. έως 50.000 ευρώ), έλλειψη επιχειρηματικής εμπειρίας και διάθεσης ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου, αυξημένη διάθεση για εργασία, με όρεξη για μάθηση, περισσότερο δεκτικοί να συμμορφωθούν με συγκεκριμένες διαδικασίες λειτουργίας, πτυχιούχοι, στοιχεία που ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την προσδοκώμενη ζήτηση για franchising, αλλά και δημιουργώντας ένα πιο δυνατό προφίλ ενδιαφερομένων, με περισσότερα προσόντα και με αυξημένη αυτο-παρακίνηση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com