Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ηλεκτρονικά «μάτια» θα βλέπουν τις υπερχειλίσεις του Θερμαϊκού

Ηλεκτρονικά “μάτια” για την αντιμετώπιση των υπερχειλίσεων θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία του αποχετευτικού δικτύου του κέντρου της Θεσσαλονίκης δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση, σε 24ωρη βάση, στον αρμόδιο διαχειριστή και στο κέντρο ελέγχου αποχετευτικού δικτύου.





Ο ειδικός εξοπλισμός που αναμένεται να λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες, θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει πιθανές δυσλειτουργίες του δικτύου αποχέτευσης, να βγάζει “alarm” σε περιπτώσεις υπερχειλίσεων ή εισροής θαλασσινού νερού και να αποφασίζει και να λύνει το πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για δράση στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Real-t-SO “Επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των υπερχειλίσεων παντορροϊκού συστήματος αποχέτευσης σε παράκτιες πόλεις”, το οποίο υλοποιεί η EΥΑΘ Α.Ε. σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την εταιρεία Καρτέρης Α. - Καρτέρης Μ.Ο.Ε.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος, θα γίνεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, για τη λειτουργία του παντορροϊκού συστήματος, χρησιμοποιώντας αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών συνθηκών, θα προβλέπει δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και εισροή θαλασσινού νερού στο παντορροϊκό σύστημα και θα προειδοποιεί σε περιπτώσεις υπερχείλισης των αστικών λυμάτων ή και εισροής θαλασσινού νερού στο σύστημα αστικών λυμάτων. Παράλληλα, θα αποφασίζει για την αντιμετώπιση του προβλήματος ελέγχοντας τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (π.χ. θυροφράγματα), ώστε ύστερα από μια σειρά ενεργειών, το παντορροϊκό σύστημα να επανέλθει στην αρχική επιθυμητή κατάσταση λειτουργίας.

“Όταν ανεβαίνει πολύ η στάθμη της θάλασσας έχουμε υπερχειλίσεις και εισροή θαλασσινού νερού στα αντλιοστάσια και στο βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που δυσκολεύει την απόδοσή του λόγω της υψηλής αλατότητας. Μέσω του προγράμματος, θα αποφύγουμε την εισροή και θα έχουμε καλύτερο τελικό προϊόν επεξεργασμένων λυμάτων για να χρησιμοποιηθούν στην άρδευση” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του γραφείου ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΥΑΘ και συντονιστής του έργου, Κώστας Ζαμπέτογλου.

Γενικότερα, μέσω του έργου, εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος στους επιφανειακούς υδάτινους αποδέκτες των παντορροϊκών συστημάτων, ελαχιστοποιείται η συχνότητα υπερχειλίσεων των αστικών λυμάτων που προκαλούνται από απρόβλεπτες αποφράξεις αγωγών ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις και περιορίζονται οι προστιθέμενες δαπάνες μεταφοράς κι επεξεργασίας των θαλάσσιων υδάτων.

“Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι το φθινόπωρο, με την τοποθέτηση και λειτουργία όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού ενώ στόχος μας είναι, οι εμπειρίες που θα συλλέξουμε από την εφαρμογή του, να συντελέσουν στην αντιμετώπιση των υπερχειλίσεων σε όλες τις παράκτιες πόλεις” κατέληξε ο κ.Ζαμπέτογλου.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, μαζί με το CC-WARE θα παρουσιαστούν αύριο, σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΥΑΘ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου).

Το CC-WARE είναι μια ευρωπαϊκή δράση με στόχο την ανάπτυξη, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κοινής στρατηγικής εδαφικής συνεργασίας για την προστασία των υδάτων, δημιουργώντας «ασπίδα» ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 χώρες-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία) και 3 εκτός ΕΕ (Σερβία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), με συμμετοχή ερευνητικών ιδρυμάτων έως και τελικών χρηστών (εταιρείες παροχής υπηρεσιών ύδατος όπως η ΕΥΑΘ Α.Ε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com