Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ψηφιακός οδηγός για smartphones αναδεικνύει μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος

Μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ορισμένα εκ των οποίων ήταν στα “αζήτητα” εξαιτίας της ελλιπούς χαρτογράφησης και προβολής και άλλα που εμπλουτίζουν το “παραδοσιακό” τουριστικό προϊόν, αναδεικνύονται μέσα από έναν ψηφιακό πολυμεσικό οδηγό (E-Guide) που σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμος σε φορητές συσκευές και “έξυπνα” τηλέφωνα (smartphones), διευκολύνοντας, παράλληλα, την άντληση πληροφοριών κατά την περιήγηση των επισκεπτών.





Πρόκειται για τον “πυρήνα” του έργου “Τουριστική Πρωτοβουλία για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά” και ακρωνύμιο “JΤΙ TARGΕΤ”, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Πάρτσιας από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης.

Το έργο επικεντρώνεται στην προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ελλάδα), Χάσκοβο, Κίρτζαλι και Σμόλιαν (Βουλγαρία) και στοχεύει στη βελτίωση της ελκυστικότητας της τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της περιοχής.

Η εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα θα συμπεριλαμβάνει πλούσιο τουριστικό περιεχόμενο κυρίως για αξιοθέατα πολιτιστικού ενδιαφέροντος της διασυνοριακής περιοχής, χωρίς να αποκλείονται σημεία που αναδεικνύουν τον περιβαλλοντικό, θρησκευτικό, ιαματικό, συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό.

Μέσω της εφαρμογής θα είναι εφικτή η ψηφιακή ξενάγηση με εύχρηστη διαδραστική πλοήγηση στο χώρο των σημείων ενδιαφέροντος, προτάσεις τουριστικών σημείων, προτάσεις θεματικών διαδρομών -βάσει της επιτόπιας θέσης του επισκέπτη και τα κριτήρια ενδιαφέροντος του χρήστη- ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλες λειτουργίες, οι οποίες θα αποσκοπούν στην υποβοήθηση και διευκόλυνση του επισκέπτη στην τουριστική του περιήγηση και τον εμπλουτισμό της επίσκεψής του.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου έχουν συλλεχθεί 500 σημεία, κυρίως πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στόχος της Ομάδας Διαχείρισης του Έργου (σ.σ. αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) είναι αυτά τα σημεία να είναι μόνο τα αρχικά δεδομένα που θα περιέχει ο πολυμεσικός ψηφιακός οδηγός.

Μάλιστα, κατά την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας της εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο που θα απευθύνεται σε φορείς σχετικούς με τον τουρισμό, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με το διαχειριστικό περιβάλλον της εφαρμογής και να μπορούν να επεξεργάζονται, καταχωρούν ή και να επικαιροποιούν το περιεχόμενο που τους αφορά απευθείας στη βάση του οδηγού.

Αυτό θα δημιουργήσει μια διαρκώς επικαιροποιημένη κοινή βάση τουριστικού αποθέματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της εφαρμογής και τη διαχρονικότητα της. Σημειώνεται δε, ότι κατά το σχεδιασμό της βάσης έχει προβλεφθεί η δυνατότητα (και η εναρμόνιση με το τουριστικό περιεχόμενο) καταχώρησης πληροφοριών όπως καταλύματα, εστιατόρια, σύλλογοι, όμιλοι κ.ά., επιτρέποντας την εφαρμογή να λειτουργήσει μετά την λήξη του έργου ως ολοκληρωμένος τουριστικός οδηγός.

Ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώνει –δωρεάν– την εφαρμογή του ψηφιακού πολυμεσικού οδηγού από τις καθιερωμένες αγορές εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας (Apple app Store και Google Play) για συσκευές τύπου Apple iOS και Google Android ή ισοδύναμες, αντίστοιχα.

Ο κ. Πάρτσιας σημείωσε, ότι έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη της εφαρμογής, αφού έχει γίνει πρώτα μια διαβούλευση με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς για την οριστικοποίηση της δομής της βάσης και την ανάλυση των απαιτήσεων και, όπως είπε, “εντός διμήνου θα μπούμε σε δοκιμαστική λειτουργία αξιοποιώντας την καλοκαιρινή περίοδο ως crash test της εφαρμογής”.

Άλλες δράσεις του έργου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- την ειδική σήμανση QR codes 200 σημείων, την έκδοση τουριστικού οδηγού και χάρτη (ελληνικά, αγγλικά, βουλγάρικα, ρώσικα), καθώς και την πενταήμερη περιήγηση διαμορφωτών γνώμης (τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από Βουλγαρία, Γερμανία, Ρωσία και Ρουμανία).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα από τα έργα που υλοποιεί το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Μ.Θ.

Οι συμμετέχοντες εταίροι είναι τέσσερις: από την πλευρά της Ελλάδας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία αποτελεί και τον επικεφαλής εταίρο του έργου και από την πλευρά της Βουλγαρίας οι Περιφέρειες Χάσκοβο, Κίρτζαλι και Σμόλιαν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com