Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πλαφόν στις εξετάσεις των ασφαλισμένων

Πλαφόν στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις καθιερώνει στους παρόχους υγείας ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συγκρατήσει τη σχετική δαπάνη που για το 2014 έχει «κλειδώσει» στα 320 εκατ. ευρώ.





Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο και θα εφαρμοστεί ανά εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο. Μάλιστα, το πλαφόν θα οριστεί σύμφωνα με τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργήθηκαν πέρυσι στο εκάστοτε εργαστήριο.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο λόγω της υπέρβασης της σχετικής δαπάνης που ήδη καταγράφεται τους πρώτους μήνες του έτους. Ταυτόχρονα η επιβολή claw back (υποχρεωτική επιστροφή τυχόν υπέρβασης της δαπάνης) και rebate (υποχρεωτικό ποσοστό έκπτωσης ανάλογα με τον τζίρο) όχι μόνον δεν συγκρατεί τη δαπάνη, αλλά «τιμωρεί» τα εργαστήρια για την εκτέλεση συνταγών, για τις οποίες όμως δεν ευθύνονται. Οι γιατροί συνταγογραφούν, τα διαγνωστικά κέντρα εκτελούν.

Υπό το πρίσμα αυτό, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζει και την άμεση εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων που θα «κόβουν» τις περιττές εξετάσεις και θα ελέγχουν την συνταγογράφηση.

Ολος ο πληθυσμός
Εκτιμάται ότι κάθε μήνα ο αριθμός των παραπεμπτικών που γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείας ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας! Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2014 ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, συνολικής δαπάνης 77.355.022 ευρώ. Συνολικά το 2013, οι γιατροί συνταγογράφησαν 118.211.543 παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που κλήθηκε να πληρώσει 904.964.852,28 ευρώ.

«Περιττές» εξετάσεις και... υπερβολές γιατρών στη συνταγογράφηση εξετάσεων καταδεικνύουν και οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους, αλλά και στους πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση καρδιολόγου που στο 95% των ατόμων που παραπέμπει για τρίπλεξ καρδιάς «γράφει» επιπλέον και τρίπλεξ αορτής. Διεθνώς, το ποσοστό του «διπλού τρίπλεξ» που γράφουν οι γιατροί σε ασθενείς δεν ξεπερνάει το 3%-5%!

Σε άλλη περίπτωση, ιατρός ορθοπεδικός στην Κρήτη, έγραψε μέσα σε ένα τρίμηνο παραπεμπτικά για εξετάσεις, το συνολικό κόστος των οποίων ήταν 14,55 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας. Ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογράφησε για 713 ασφαλισμένους παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 117.445 ευρώ.

Καρδιολόγος στην Αττική ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας. Εκτελέστηκαν σε ένα τρίμηνο εντολές για εξετάσεις/ιατρικές πράξεις που είχε γράψει συνολικής δαπάνης 57.911 ευρώ σε 468 ασφαλισμένους.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των εργαστηριακών γιατρών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com