Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τέλος στα... τέλη περιαγωγής αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Τον δρόμο προς μία «ενιαία τηλεπικοινωνιακή αγορά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ανοίξει το πακέτο οδηγιών της Κομισιόν που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




Από το πακέτο ξεχωρίζει, βέβαια, η πρόταση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής (σ.σ. το επιπλέον κόστος χρήσης κινητών εκτός της χώρας του συνδρομητή) εντός της Ε.Ε. από το 2016, αλλά και αυτή για την ίση αντιμετώπιση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης, το αποκαλούμενο και net neutrality, που είναι και το θέμα για το οποίο υπάρχει έντονη αντίδραση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το νέο πακέτο χρειάζεται να πάρει το «πράσινο φως» και από το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών πρακτορείων. Το συμβούλιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει αλλαγές, αλλά τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της περιαγωγής είναι μάλλον απίθανο να μην εγκρίνει την πρόταση που προβλέπει την πλήρη κατάργηση των τελών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. σαν να ήταν στη χώρα τους.

Η κατάργηση των τελών περιαγωγής εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της τάξεως του 5% στα συνολικά έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν «πληγεί» από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών και τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει. Η Κομισιόν πάντως υποστηρίζει ότι μέρος των απωλειών θα ισοσκελιστεί από την αύξηση της κίνησης που θα υπάρξει, καθώς οι χρήστες δεν θα ανησυχούν πλέον ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιους λογαριασμούς όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ουδετερότητα
Όμως, το θέμα στο οποίο αντιδρούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι αυτό της αποκαλούμενης «δικτυακής ουδετερότητας». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία δεν γίνονται διακρίσεις στην τηλεπικοινωνιακή κίνηση, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι πάροχοι δεν μπορούν να ζητούν «τέλη» από εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Apple και η Microsoft που αξιοποιούν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες και να έχουν τεράστια κέρδη. Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι χάνουν έσοδα από αυτού του τύπου τις εταιρείες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως over the top (ΟΤΤ), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επενδύουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς και η Ευρώπη να έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com