Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Στενεύει ο κλοιός των τραπεζών γύρω από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Στενεύει ο κλοιός των τραπεζών γύρω από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς οι προθεσμίες που τίθενται τόσο για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη αναμένεται να τους "διαχωρίσουν" το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες.



Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000 – 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε σε μία αμελητέα δόση.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες οι τράπεζες απέστειλαν προειδοποιητικές επιστολές σε όσους δανειολήπτες έχουν, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2015, απλήρωτα δάνεια άνω των 30 ημερών, καλώντας τους μέχρι τα τέλη του έτους να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να μείνουν εκτός της "λίστας" των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που είχαν γίνει στον Κώδικα Δεοντολογίας τον Οκτώβριο, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση της τράπεζας προς τον οφειλέτη "μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών".

Η ειδοποίηση της τράπεζας στον δανειολήπτη παρέχει προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών στον τελευταίο για να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων, υποβάλλοντας:

α) εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, συμπληρωμένη την "Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης", σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την διευκρινιστική εγκύκλιο της ΤτΕ της 5ης/12/15,

β) εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από την τράπεζα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, βάσει της μεθοδολογίας που ακολουθεί η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, χθες η κυβέρνηση έδωσε προθεσμία από 15 έως και 47 ημέρες μετά την 31η Δεκεμβρίου 2015, για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών ή συμπληρωματικών στοιχείων, σε όσους δανειολήπτες επιθυμούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Προϋπόθεση για να ισχύσει η παράταση είναι η αρχική αίτηση να έχει κατατεθεί μέχρι 31/12/15 και οι δανειολήπτες να μπορούν να αποδείξουν ότι οι τράπεζες στις οποίες απευθύνθηκαν για να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθυστέρησαν να τα εκδώσουν ώστε να συμπληρώσουν εγκαίρως τον φάκελό τους.

Σημειώνεται ότι η ένταξη στο νόμο Κατσέλη χρειάζεται προσεκτική έρευνα από πλευράς δανειοληπτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιβαρυνθούν με τις οφειλές των δανειοληπτών, τα πρόσωπα (οικογένεια, φίλοι) που έχουν οριστεί ως εγγυητές. Όπως προβλέπει ο νόμος, αν ο κυρίως οφειλέτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο και εξασφαλίσει ευνοϊκή απόφαση για τον ίδιο, ο εγγυητής δεν προστατεύεται αυτομάτως αλλά πρέπει να υποβάλει ατομικά ξεχωριστή αίτηση. Διαφορετικά, ό,τι χάσει η τράπεζα από τον κυρίως οφειλέτη, μπορεί να το αναζητήσει στο ακέραιο από τον εγγυητή.

Κατόπιν αυτού, οι οφειλέτες δανειολήπτες θα πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά μέσα στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους, αν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ένταξής τους στο νόμο Κατσέλη ή θα προχωρήσουν σε εξωδικαστική ρύθμιση με την τράπεζα βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com