Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τραπεζών

Η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα αλλά και της Eurolife από την Eurobank, αποτελούν την αρχή ραγδαίων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο. Εξελίξεις που ασφαλώς συνδέονται με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και την ανάγκη εξεύρεσης «ζεστού» χρήματος.




Η ρευστότητα αποτελεί το βασικό στοίχημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και της Attica Bank, και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται με τραπεζικές εργασίες. Θυγατρικές σε άλλους κλάδους, ακίνητα, ξενοδοχεία, ασφαλιστικές, μπαίνουν προς πώληση, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας αλλά και προσήλωσης στο βασικό αντικείμενο εργασιών τους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι τραπεζίτες πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να διαθέσουν δάνεια σε ιδιώτες για αγορά ακινήτων ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επέκταση της δραστηριότητάς τους. Οφείλουν, επίσης, να επικεντρωθούν στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που βαδίζουν τάχιστα προς τα 110 δισ. ευρώ και η διαχείρισή τους αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση.

Οι τράπεζες οφείλουν να ξαναγίνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα βοηθήσουν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίως, όμως, το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Η στρατηγική τους πρέπει να επικεντρωθεί στην επιστροφή των δεκάδων δισεκατομμυρίων που έφυγαν από τα γκισέ και βρίσκονται στα στρώματα ή στο εξωτερικό. Μόνο αν ενισχυθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να υπάρξει μια διαδικασία αναστροφής του κλίματος στην πραγματική οικονομία που στενάζει.

Οι κινήσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικές και να έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Η πώληση της Finansbank από την Εθνική ήταν ένα καλό deal, αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Και δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα «μαξιλαράκια» για να ξαναγίνουν ηγέτες της οικονομίας και πρωταγωνίστριες των εξελίξεων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com