Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» Ο ΝΟΜΟΣ

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγα Γεροβασίλη για το Ασφαλιστικό μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου.



Οπως τόνισε, εγκρίθηκε η εισήγηση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με δέσμευση να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Επίσης, εγκρίθηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση. Η δήλωση αυτή ενδεχομένως να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με βάση την «πρόταση Κατρούγκαλου», η οποία προέβλεπε αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Μια πρόταση, πάντως, που δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς. Είτε η κυβέρνηση έχει έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές, είτε θα νομοθετήσει μονομερώς, προκαλώντας νέα ρήξη.

Εν τω μεταξύ, νόμο-πλαίσιο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων και το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα προβλέπει ρήτρες «αυτόματης διόρθωσης» ως... αντάλλαγμα για την αποφυγή άμεσων περικοπών, τουλάχιστον στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς στις αρχές του νέου χρόνου. Ο στόχος είναι να «κλείσει» το «μέτωπο» του Ασφαλιστικού έως τα μέσα Ιανουαρίου με τις όσο το δυνατόν μικρότερες «αναταράξεις» μολονότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ανοικτή»: Τόσο σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος (ύψος εισφορών και νέων συντάξεων - ποσοστών αναπλήρωσης) όσο και για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος (η κυβέρνηση «βλέπει» τις δεσμεύσεις για την εξοικονόμηση δαπανών το 2016 και το 2017, ενώ οι Θεσμοί τα ελλείμματα σε... βάθος χρόνου).

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
«Κλειδωμένες» είναι οι αποφάσεις για:

1 Την ενοποίηση, εντός του 2016, των Ταμείων κύριας ασφάλισης και των περιουσιών τους «καλύπτοντας» τα ταμειακά ελλείμματά τους.

2 Την απονομή μικρότερων νέων συντάξεων (με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης) σε όλους τους νέους συνταξιοδοτούμενους. Το μέτρο θα ανατρέψει τα δεδομένα ιδιαίτερα από Ταμεία που, έως σήμερα, διατηρούν συντελεστές αναπλήρωσης πάνω από 70% ή «μπόνους», όπως τα 220 ευρώ στο πρώην ΤΕΒΕ για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010).

3 Τη μείωση των επικουρικών που ξεπερνούν τα όρια του νέου «υπό διαμόρφωση» Κανονισμού Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

4 Η μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων και των μερισμάτων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com