«Ανοικτή» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς η επιβολή ειδικού τέλους-φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών (πάνω από ένα ύψος) ή και σε άλλες «πηγές» (τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ κ.ά, σε προμήθειες και συμβάσεις του Δημοσίου, στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις) για την ενίσχυση του «αποθεματικού» των ασφαλιστικών ταμείων.
Και, ενδεχομένως για την αποφυγή άμεσων μειώσεων στις κύριες συντάξεις εφόσον οι Θεσμοί απορρίψουν το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου για την προσωρινή (τουλάχιστον για μια διετία) αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην κύρια (+1%) και στην επικουρική ασφάλιση (+1%).
Την ανάγκη δημιουργίας αποθεματικού και στήριξης του Ασφαλιστικού από νέες πηγές, εκτός της εργασίας που περνά μεγάλη κρίση λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης και των συνεπειών της, επαναβεβαίωσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τασσόμενος ανοικτά υπέρ της επιβολής φόρου επί των μεγάλων τραπεζικών συναλλαγών.
«Προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης... Οι επιλογές είναι περιορισμένες, δεν μπορώ να αποκλείσω μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη» τόνισε, προσθέτοντας ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος».
«Αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση», κατέληξε. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η αναζήτηση εσόδων και από άλλες πηγές που κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί ως πιθανές για την τροφοδότηση ενός νέου «κουμπαρά», κατά τα πρότυπα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (στο οποίο συνεισφέρουν οι ήδη συνταξιούχοι μέσω των γνωστών παρακρατήσεων). Αποφάσεις, ωστόσο, δεν ελήφθησαν και, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «νεώτερα θα έχουμε τον Ιανουάριο».
Κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου επαναβεβαίωναν, ωστόσο, ότι η αύξηση ενός μέρους των εισφορών που είχαν μειωθεί, παραμένει ως μέτρο «άμεσης απόδοσης» στην κορυφή της διαπραγμάτευσης για το νέο Ασφαλιστικό που θα γίνει με τους Θεσμούς στις αρχές Ιανουαρίου, αν και πηγές των δανειστών έλεγαν χθες ότι οι επικεφαλής δεν θα έρθουν στην Αθήνα πριν από τις 18 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί ανταλλαγή στοιχείων και επεξεργασία, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, των τελικών προτάσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση πριν από την τελική διαπραγμάτευση για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και τις άλλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό (ύψος εισφορών, χρονοδιάγραμμα ενοποίησης των ταμείων και των περιουσιών τους κ.ά.).
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη ενέταξε στο σχεδιασμό για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους (δηλαδή των προνοιακών επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ). Την αναδιάταξη προβλέπει το 3ο Μνημόνιο με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει 900 εκατ. ευρώ.