Πολλά και σημαντικά οικονομικά γεγονότα κατέκλυσαν την χρονιά που ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετίσουμε.
Κάποια από αυτά καθόρισαν την παγκόσμια οικονομία και κάποια άλλα θα έχουν επίδραση στην οικονομία του νέου έτους. Από την ιστορική απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής για αύξηση των επιτοκίων, στον μεγάλο κίνδυνο που βρέθηκε η Ελλάδα με ένα ενδεχόμενο Grexit μέχρι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ελβετικό φράγκο
Στις 15 Ιανουαρίου η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) κεραυνοβόλησε τις αγορές, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την πολιτική σταθερής ισοτιμίας ελβετικού φράγκου - ευρώ και συνεπώς ότι παύει να υπερασπίζεται την ισοτιμία του φράγκου στο 1,20 ευρώ. Πολύ γρήγορα το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε μέχρι και 40% έναντι του ευρώ, με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί στο επίπεδο-ρεκόρ των 0,8500 φράγκων.
Ο κίνδυνος του Grexit
Η Ελλάδα πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην έξοδο από το ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διενήργησε δημοψήφισμα με αντικείμενο την αποδοχή ή όχι ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης αφότου είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στα τέλη Ιουνίου. Ακολούθησε έντονη πολιτική αναταραχή με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ιστορική αύξηση αμερικανικών επιτοκίων
Η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 0,25% - 0,5% βάζοντας τέλος στην επταετή "έκτακτη περίοδο" - όπως την χαρακτηρίζει η Yellen -όπου τα επιτόκια κρατήθηκαν σε μηδενικά επίπεδα για να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την χειρότερη κρίση μετά το Κραχ του 1929. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε επίσης και στην αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης στο 1% από το 0,75% προηγουμένως.