Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών

Με ακρίβεια και χωρίς να χρονοτριβούν οι τράπεζες προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους με στόχο έναν και μόνον: να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.



Ετσι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εκτελούν τα σχέδια που έχει εγκρίνει ο SSM και εν συνεχεία αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για άρση του waiver, η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες φθηνότερη χρηματοδότηση από αυτήν που απολαμβάνουν στην παρούσα φάση μέσω ELA. «Κλειδί», ωστόσο, για τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία παραμένει η επιτυχής διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Οι κινήσεις πώλησης
H πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ αποτελεί πια γεγονός και δίνει μεγάλη άνεση κινήσεων στην ΕΤΕ. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας σύναψε σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank. Το συνολικό τίμημα ήταν 2.750 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατομμυρίων δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου της ΕΤΕ κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Η Finansbank αποδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα της Εθνικής Τράπεζας για δύο λόγους: επειδή ενίσχυε σημαντικά τα αποτελέσματα του ομίλου της ΕΤΕ μέχρι τώρα αλλά και επειδή την κρίσιμη στιγμή ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας με την πώλησή της.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της τουρκικής θυγατρικής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 2δισ. ευρώ που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Εν τω μεταξύ αναμένεται η νέα συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο επενδυτικό σχήμα που είχε αναδειχθεί νικητής του αρχικού διαγωνισμού.

Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του Jermyn Street Real Estate, όπως ονομάζεται το ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο, παγώνοντας τη διαδικασία εκχώρησης του γνωστού ξενοδοχείου της Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank αυτή συνήψε συμφωνία για τη διάθεση του 80% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών προς την Fairfax Financial Holdings Limited («Fairfax»).

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Fairfax θα αποκτήσει το 80% της Eurolife από την Eurobank έναντι 316 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ η Eurobank θα διατηρήσει το υπόλοιπο 20%.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής (bancassurance agreements) μεταξύ θυγατρικών της Eurolife, της Eurobank και θυγατρικών της αναφορικά με την αποκλειστική διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία μέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank.

Με την ολοκλήρωσή της, η συναλλαγή θα επιτρέψει στην τράπεζα να επωφεληθεί από τη δημιουργία αξίας στο μέλλον μέσω της μειοψηφικής συμμετοχής της στον όμιλο Eurolife και θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) κατά περίπου 26 μονάδες βάσης (σε 17,8% περίπου από 17,5%).

Εν τω μεταξύ από την καινούργια χρονιά αναμένεται να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και η ανασυγκρότηση των εργασιών τους στο σύνολό τους.

Σε ό,τι αφορά την «Πειραιώς» ο όμιλος επιδιώκει σταθερά να συμμετέχει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων και την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η τράπεζα διαχειρίζεται ήδη με τρόπο αποτελεσματικό το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του τομέα Recovery Banκing Unit, μειώνοντας τον ρυθμό σχηματισμού νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων αλλά και το απόλυτο μέγεθος των NPL's. Το 2018, που το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Ομίλου θα έχει ολοκληρωθεί, η τράπεζα θα αριθμεί 550 καταστήματα, ενώ το λειτουργικό κόστος ως ποσοστό επί του συνόλου των καθαρών εσόδων της θα έχει μειωθεί αισθητά.

Το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank προβλέπει τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα σε 563, μέχρι το τέλος του 2017.

Οι παραπάνω περικοπές στον αριθμό του δικτύου καταστημάτων και στις δαπάνες των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα δεν θα συνοδευτεί όμως από μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εξορθολογισμού κόστους, αναμένεται περαιτέρω μείωση του δικτύου καταστημάτων και προσωπικού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η τράπεζα θα προχωρήσει στον περιορισμό του μεγέθους του χαρτοφυλακίου στοιχείων ενεργητικού των δραστηριοτήτων εξωτερικού μέχρι τον Ιούνιο του 2018 αλλά και στον περιορισμό παροχής πρόσθετων κεφαλαίων σε θυγατρικές του εξωτερικού.

Οι τράπεζες συγχρόνως με την αναδιάρθρωσή τους πραγματοποιούν κινήσεις προσέλκυσης της καταθετικής τους βάσης που επίσης θα τους επιτρέψει να αμβλύνουν τη ρευστότητα που μπορούν να διαθέσουν με κριτήρια προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ωστόσο εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και παραμένει η πορεία της οικονομίας καθώς η παύση της ύφεσης θα βοηθήσει και επί της ουσίας τη βελτίωση των NPL's που θεωρείται κυρίαρχη παράμετρος για την εξέλιξη του ρυθμού χορηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com