Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οδικό χάρτη για την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στην επόμενη δεκαετία καταρτίζει η κυβέρνηση.




Στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα πρωτοβουλιών για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, ζήτημα στο οποίο το Eurogroup της Δευτέρας, στην Αθήνα, απέδωσε ύψιστη προτεραιότητα. Και αυτό, επειδή στην επίτευξη ισχυρών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης κρύβεται το «κλειδί» για τη σταθεροποίηση του χρέους, των δημοσίων οικονομικών, αλλά και της πολιτικοκοινωνικής σταθερότητας στη χώρα.

Στόχος είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων - πρωταθλητών, που θα αναδειχθούν στη βάση των μελετών που έχουν ήδη παραδώσει στην κυβέρνηση το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η εταιρεία McKinsey, ώστε το ελληνικό ΑΕΠ να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 43 δισ. ευρώ έως το 2020 και η οικονομία να επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα της τάξης των 230 δισ. ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, απαιτείται η ενεργοποίηση δέσμης επενδυτικών εργαλείων, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πιστώσεων και ρευστότητας στην αγορά, με την πλήρη αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ.
Οδικός χάρτης για επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για το νέο αναπτυξιακό πλάνο. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα, αγροτικός τομέας, οι δυνατότητες χρησιμοποίησης της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο, τηλεπικοινωνίες - νέες τεχνολογίες, αγορά ακινήτων, μεταφορές και διαχείριση απορριμμάτων, είναι ορισμένοι από τους κλάδους που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, υποσχόμενοι να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, την επόμενη δεκαετία.

Πηγές στην κυβέρνηση εκτιμούν πως κατά την επίσκεψη της Αγκ. Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, θα επιβεβαιωθεί η στήριξη των εταίρων στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας, με το έμπρακτο ενδιαφέρον και γερμανικών επιχειρήσεων. Άλλωστε το κλίμα που εξέπεμπαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο του Eurogroup της Αθήνας ήταν ότι πλέον η Ε.Ε. τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό, αισθάνεται πλέον πιο ασφαλής με την Ελλάδα, μια χώρα που στην τελική ανάλυση παρουσιάζει ισχυρό γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τη Γηραιά Ήπειρο.

Το νέο, πολυετές, αναπτυξιακό σχέδιο θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Μαΐου. Οι εξελίξεις στην οικονομία το τελευταίο διάστημα επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο. Ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά παραμένει ο βαθμός διατηρησιμότητας αυτής της τάσης. Όπως προειδοποιούν αναλυτές για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν επενδύσεις, ανάπτυξη σε νέες βάσεις και όχι στα πρότυπα του χρεοκοπημένου μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς. «Κλειδιά» στη διαδικασία ενεργοποίησης του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, θα είναι το «ξεμπλοκάρισμα» της πρόσβασης στις αγορές, με οδηγούς, το Δημόσιο και τις μεγάλες τράπεζες και η σταδιακή απεμπλοκή της παροχής πιστώσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Το σημαντικό είναι, τώρα, το θετικό κλίμα που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται στην οικονομία να μετουσιωθεί σε ροή επενδύσεων από το εξωτερικό.

Όχι μόνο σε ελληνικά ομόλογα και σε τράπεζες αλλά και στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα. Πρέπει να σημειωθεί πως πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας έκαναν λόγο για επενδύσεις έως 12 δισ. ευρώ που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια, ώστε να καλυφθεί το πολύτιμο έδαφος που χάθηκε στο ελληνικό επιχειρείν τα χρόνια της κρίσης.

Στο Eurogroup της Αθήνας το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση και μάλιστα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημέρωσε εκτενώς ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν, Χ. Ράιχενμπαχ. Τώρα είναι η ώρα να δούμε το θέμα της ανάπτυξης, ήταν και το σαφές μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα απαιτηθεί ευρύτατος συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Δεν είναι τυχαία δε η ηχηρή σύσταση που φέρεται να έκανε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζητώντας, εδώ και τώρα, να τεθεί σε λειτουργία το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής.

Ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε τελικά στο τελος του 2013, και στο κεφάλαιο του Ταμείου αναμένεται να συμμετάσχει η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW με 100 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει, με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ δηλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή έχει κάνει επίσης το Ιδρυμα Ωνάση. Το Ταμείο αναμένεται πως θα μπορεί να ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο για νέες επενδύσεις, αλλά και για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ.

Μοντέλο
Σε παλαιότερη μελέτη της η Mc Kinsey -που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και εκπονήθηκε με χορηγούς το ΣΕΒ, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την ίδια την εταιρεία- είχε προτείνει την υιοθέτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου που μπορεί να δημιουργήσει 49 δισ. ευρώ σε ετήσια Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ή 55 δισ. σε όρους ΑΕΠ) και 520 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός 10 ετών σε μόλις πέντε μεγάλους κλάδους και οκτώ αναδυόμενους υπο- κλάδους.

Όπως ανέφερε η McKinsey, η μεγαλύτερη αύξηση μπορεί να προέλθει από τον τουρισμό, που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 18 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Ακολουθεί η ενέργεια με 9 δισ. και η μεταποίηση τροφίμων με 6 δισ. Το λιανικό εμπόριο μπορεί να προσθέσει 4 δισ., η αγροτική παραγωγή 5 δισ. και οι αναδυόμενοι τομείς, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, οιατρικός τουρισμός και τα γενόσημα φάρμακα 7 δισ. ακόμη σε ετήσια βάση. Μιλώντας πρόσφατα στη Φραγκφούρτη, στο πλαίσιο εκδήλωσης, ο υπουργός Οικονομικών είχε περιγράψει άλλωστε τους τομείς στους οποίους θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στους οποίους συγκαταλέγονται:

1. Τουρισμός, με επέκταση της τουριστικής περιόδου.
2. Ενέργεια που συνεισφέρει περισσότερο από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στην οικονομίας.
3. Τρόφιμα και αγροτικός τομέας.
4. Δυνατότητες χρησιμοποίησης της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου.
5. Τηλεπικοινωνίες.
6. Νέες τεχνολογίες.
7. Αγορά ακινήτων.
8. Μεταφορές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com