Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σχέδιο για επιστροφή καταθέσεων

Την παροχή κινήτρων για το επαναπατρισμό κεφαλαίων ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες καταθέσεις του εξωτερικού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.




Το σχέδιο για την επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην τρόικα και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια. Το θέμα άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρουσιάζοντας το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Όπως είπε «όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, επιστρέφουν και οι καταθέσεις. Όσο επιστρέφουν οι καταθέσεις, θα αυξάνεται η ρευστότητα που θα προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στην οικονομία».

Το οικονομικό επιτελείο από τον Νοέμβριο του 2012 έχει προετοιμάσει διάφορα σενάρια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων τα οποία θα δοθούν για επεξεργασία στην Task Force και αμέσως μετά θα παρουσιασθούν στους επικεφαλής της τρόικας.Τα σχέδια προβλέπουν τη φορολόγηση των κεφαλαίων που θα προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα και θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα συνοδευτεί με φοροαπαλλαγές και χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες». Ωστόσο, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου σκοντάφτει σε δυο σημεία:

1. Η τρόικα έχει βάλει βέτο σε οποιαδήποτε χαριστική ρύθμιση και φορολογική αμνηστία.

2. Δεν αποκλείεται πολλοί να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για να «ξεπλύνουν» το «μαύρο χρήμα». Θα φέρουν δηλαδή τα χρήματά τους στην Ελλάδα, θα τα αφήσουν για ένα μικρό διάστημα στις τράπεζες, και θα τα βγάλουν ξανά στο εξωτερικό.

Η απάντηση του οικονομικού επιτελείου στους δυο «σκοπέλους» θα στηριχθεί στις ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν δημιουργηθεί με τις πρόσφατες αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος και διαθέτει νέα ελεγκτικά «όπλα» για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, να εντοπίσει όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων, αλλά και να διαπιστώσει το χρονικό διάστημα που είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό κεφάλαια που προέρχονται από εισοδήματα τα οποία δεν δηλώθηκαν στην εφορία.

Τα σχέδια
Στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή αδήλωτων εισοδημάτων περιλαμβάνονται:

1. Η επιβολή ενός φορολογικού συντελεστή, ο οποίος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος με τα έτη που τα κεφάλαια «λιμνάζουν» σε τράπεζες του εξωτερικού. Όσο λιγότερα θα είναι τα χρόνια που βρίσκονται τα κεφάλαια στο εξωτερικό, τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής, ενώ όσο αυξάνονται ο χρόνος διακράτησης των κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο συντελεστής θα μειώνεται. Σύμφωνα με το σχέδιο ο συντελεστής φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτων θα ξεκινά από 25% για να καταλήξει σε 5%. Αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία τριετία θα φορολογούνται με συντελεστή 25% επί του κεφαλαίου και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Όσο αυξάνεται το διάστημα που τα αδήλωτα εισοδήματα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού ο φορολογικός συντελεστής θα μειώνεται.

Δηλαδή κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν μετά από 20 χρόνια θα φορολογηθούν με συντελεστή 5%.

Τα περισσότερα κεφαλαία «έφυγαν» από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα. Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

2. Μια μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Στόχος είναι η επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεαστούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί σε προηγούμενη πρόταση που είχε σχεδιασθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο 8% του κεφαλαίου.

Η ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Οσοι δεν αποδεχτούν τη ρύθμιση και εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Το σχέδιο αυτό είχε επιχειρήσει να περάσει με νόμο η ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012 προέβλεπε αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, με μικρό πρόστιμο 8%. Ωστόσο προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της τρόικας και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Προϋπόθεση
Πάντως παλαιότερα η ομάδα δράσης της Ε.Ε. είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια ρύθμιση, με την προυπόθεση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία και εφόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι σε θέση να ελέγξει όλη τη διαδικασία.

Η τελευταία ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων είχε γίνει το 2010 αλλά χωρίς επιτυχία, αφού απέφερε πενιχρά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Ο νόμος προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με «πρόστιμο» 5%. Στην περίπτωση δε που τοποθετούσαν τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου ή ακίνητα, η φορολογική επιβάρυνση περιορίζονταν στο μισό.

Εφικτή η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς
Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης είναι εφικτή τώρα που η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Το θέμα, όπως είπε, θα εξεταστεί στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, άφησε αιχμές εναντίον του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, για τον οποίο έχει την αίσθηση ότι κυνηγά τα «μικρά ψάρια» και όχι τη μεσαία και μεγάλη φοροδιαφυγή, εξαιτίας της οποίας κάποιοι ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος της κοινωνίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com