Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Διορθωτικές κινήσεις για την αποκατάσταση των αδικιώ

Με τις διατάξεις του νόμου «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του Ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» προστέθηκε διάταξη στον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα του 2013, η οποία ορίζει ότι όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών & συνταξιούχων.





Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου που ψηφίστηκε με τη διάταξη αυτή ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά τη χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών) ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών ? συνταξιούχων έχοντας παράλληλα και τη μείωση φόρου που προβλέπεται για όσους φορολογούνται με την κλίμακα αυτή.

Για το θέμα αυτό σε σχετικό μου άρθρο μου στις 11 Απριλίου 2014 είχα αναφέρει σχετικό παράδειγμα με άνεργο που το 2013 παρακολούθησε επιδοτούμενα σεμινάρια επιμόρφωσης, με στόχο να βρει κάποια στιγμή εργασία, λαμβάνοντας ένα ποσό ύψους 300 ευρώ από το οποίο επειδή δηλώνεται ενεργοποιεί το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, και επειδή χαρακτηρίζεται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις προκύπτει φόρος 780 ευρώ πλέον προκαταβολή 429 ευρώ, δηλαδή για εισόδημα ύψους 300 ευρώ ο άνεργος, αν δε είχε γίνει η υπόψη ρύθμιση, θα είχε την υποχρέωση να βρει και να καταβάλει συνολικό ποσό ύψους 1.209 ευρώ.

Επίσης είχα επισημάνει τον παραλογισμό του συστήματος, τονίζοντας ότι υπήρχαν ακόμα πολλά τέτοιου είδους παραδείγματα και εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να τα δουν, αν και τα γνώριζαν, οι υπεύθυνοι και να τροποποιήσουν έγκαιρα δηλαδή πριν την υποβολή των δηλώσεων τις υπόψη διατάξεις προστατεύοντας τους ανθρώπους, ειδικά πολλούς νέους, όπου στην προσπάθειά τους για να βρουν δουλεία είχαν την «ατυχία» να αποκτήσουν ένα χαρτζιλίκι.

Με τη ρύθμιση αυτή, επειδή ο φορολογούμενος του παραδείγματος θα φορολογηθεί με την κλίμακα μισθωτών ? συνταξιούχων για το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, θα υπολογισθεί μεν φόρος εισοδήματος με το συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας 22% ύψους 660 ευρώ, ο οποίος θα μηδενισθεί γιατί ο φορολογούμενος δικαιούται ισόποση μείωση φόρου όπως προβλέπεται για όσους φορολογούνται με την κλίμακα αυτή. Βέβαια απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών ύψους 750 ευρώ, τις οποίες αν δεν προσκομίσει θα λογισθεί φόρος ύψους 165 ευρώ.

Το θέμα αυτό και τα προβλήματα που δημιουργούσε σε πολλούς φορολογουμένους, αναδείχθηκε από την Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών - Φοροτεχνικών, από τον Σύλλογο Λογιστών Αχαΐας με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών και από πολλά σχετικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν.

Φαίνεται λοιπόν ότι ευαισθητοποιήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην ανωτέρω ρύθμιση. Όμως ενώ για φέτος το πρόβλημα αυτό βρήκε λύση, καλό θα είναι να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα και για τα εισοδήματα του 2014.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com