Την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος σε δηλώσεις του στους FT.
Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν ενεργά στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων «αφήνοντας» τις αδύναμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να «σβήσουν» και να διοχετεύσουν τους πόρους σε υγιής εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε δηλαδή μια διαδικασία «δημιουργικής καταστροφής» ωστόσο όπως σημείωσε οι τράπεζες εμφανίζονται ακόμα απρόθυμες να λάβουν τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται.
«Μετά από τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία», δήλωσε ο Γεώργιος Προβόπουλος στους Financial Times. «Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει αλλά πρέπει να επιταχυνθεί»
«Προτρέπω τις τράπεζες να στοχεύουν στον συγκεντρωτισμό άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Έτσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία: Θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και, πιο σημαντικό ακόμη, για αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε.
Η εξαετής ύφεση έχει αφήσει βαθιές πληγές στον επιχειρηματικό κλάδο, αλλά μόνο μια μεγάλη εισηγμένη επιχείρηση, κατασκευαστική των Αθηνών, υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία. Μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όμιλοι μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, εξακολουθούν να λειτουργούν ως συνήθως, μολονότι οι εταιρίες αυτές είναι φορτωμένοι με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετήσιμα δάνεια.
Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι ο επιτυχής συγκεντρωτισμός του ίδιου του τραπεζικού κλάδου αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες που υπήρχαν το 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες –ανακεφαλαιωμένες από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ- μια μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες.
«Εκδηλώθηκε δραματικός συγκεντρωτισμός στον τραπεζικό κλάδο. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, που αδυνατούσαν τα αντλήσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, εκκαθαρίστηκαν», αναφέρει. «Όλα αυτά έγιναν εν μέσω μιας κρίσης, χωρίς να ζημιωθεί ούτε ένας καταθέτης».
Παραμένουν, ωστόσο, κάποια ερωτηματικά, σχετικά με το πόσα ακριβώς πρόσθετα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Τον Φεβρουάριο, τα stress tests που διεξήγαγε η συμβουλευτική BlackRock εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μόνο 6,4 δισ. ευρώ σε πρόσθετα κεφάλαια, ένα συμπέρασμα που υποστήριξαν οι οίκοι αξιολογήσεων Moody's καιFitch. Όμως το συμπέρασμα της BlackRock έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έως 22 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια.
Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει ότι «οι αγορές εξέλαβαν τα αποτελέσματα του stress test μας τον Μάρτιο εξαιρετικά ευνοϊκά, με την Moody's και την Fitch να δηλώνουν με εκθέσεις τους, ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παρόμοιες με τις δικές μας».
«Η υποδοχή εκείνη πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, με τρεις από τις συστημικές τράπεζες να επιστρέφουν στις αγορές με ιδιαίτερα επιτυχείς αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Η τέταρτη συστημική τράπεζα (σ.σ. Εθνική) έχει επίσης προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίων, που αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία» σημειώνει.
Οι εκδόσεις μετοχών τον περασμένο μήνα από τις τρεις συστημικές τράπεζες –Πειραιώς, Alpha και Eurobank – σε σύνολο 5,9% υπερκαλύφθηκαν πολλαπλά. Η τέταρτη τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, θα ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο οι τράπεζες θα συνεχίσουν την απομόχλευση φέτος, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας 0,6%, δηλώνει ο κ. Προβόπουλος.
«Σαφέστατα, η επιστροφή στην σταθερή ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί με την κατάλληλη πιστωτική επέκταση. Κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, όμως, η προσφορά πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις στις πλέον αποδοτικές εταιρίες και κλάδους της οικονομίας», τονίζει.