Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.





Το νομοσχέδιο συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή σε μία συνεδρίαση, χωρίς την ακρόαση φορέων και χωρίς δεύτερη ανάγνωση, ενώ αύριο θα εισαχθεί στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής για την οριστική του έγκριση.

Απέναντι στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας αντέταξαν πως το νομοσχέδιο είχε τεθεί για αρκετό καιρό σε διαβούλευση, ενώ ορισμένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται χρονίζουν για πάνω από μία δεκαετία.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, προέβαλε την εικόνα ενός νομοσχεδίου εκσυγχρονισμού, το οποίο εξασφαλίζει την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην κατάρτιση νέων χωροταξικών και πολεοδομικών πλαισίων, παρέχοντας έτσι ασφάλεια νόμου, αλλά και προσαρμογή στις νέες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και στις νέες μορφές επιχειρηματικότητας. «Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σχεδίων μειώνεται, αποφεύγονται συγκρούσεις και αλληλοεπικαλύψεις των επιπέδων σχεδιασμού του παρελθόντος και γίνεται σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων, σύμφωνα και με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Αντίστοιχα, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «έχουμε πήξει σε ΣΧΟΑΠ, σε ειδικές χωροταξικές μελέτες, οι οποίες ξεκινούν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση, και δεν έχουν τελειώσει μέχρι σήμερα». Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, ο κ. Ρήγας επέρριψε στο σύνολο της κοινωνίας, δεδομένου ότι «ξεκινούσαμε να κάνουμε ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο και είχαμε 150.000 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Έρχεται ένας άνθρωπος, Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος έχει πάρει τη σύνταξή του και θέλει να αγοράσει στην Ελλάδα ένα σπίτι, ή να κάνει μια μικρή επένδυση. Έχει ασφάλεια δικαίου αυτός ο άνθρωπος; Ξέρει, εν πάση περιπτώσει, τι έρχεται να αγοράσει, τι θα συναντήσει την άλλη μέρα μπροστά του;» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ευελιξία στη χρήση γης και την υπέρβαση κανόνων που έχουν θεσπιστεί μετά από επιστημονικές μελέτες για την προστασία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των πόλεων και των οικισμών» διαπίστωσε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (ΣΥΡΙΖΑ). «Σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου, επιτρέπεται η υπέρβαση της συνολικά επιτρεπόμενης επιφάνειας, χωρίς καμία αιτιολογία και προσδιορισμό του τρόπου. Καταργείται κάθε έννοια ιδιαιτερότητας και αντοχής του χώρου και της κάθε περιοχής. Γίνεται άκριτα η όποια αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς υποδομές, χωρίς κοινόχρηστους χώρους» παρατήρησε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση να προχωρήσουν τα έργα» επισήμανε ο Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝΕΛ). «Με αυτές τις διαδικασίες των ενστάσεων, έχουμε έργα τα οποία επί δέκα χρόνια δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν δουλειές και τα έργα να είναι σταματημένα. Αν κάποια άλλη εταιρεία θέλει να κάνει ένσταση, ας αποζημιωθεί με δικαστική απόφαση, όμως το έργο πρέπει να προχωρήσει» σημείωσε. Κατά τα άλλα, ο κ. Ουζουνίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, επικαλούμενος το μικρό χρόνο που είχε στη διάθεσή του για την ανάγνωσή του (το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες το βράδυ).

«Ο νέος μηχανισμός χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, είναι ολοκληρωτικά αντιλαϊκός, καθώς τελικά η κατανομή των επενδύσεων γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» παρατήρησε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Το σχέδιο νόμου θέτει σε όλα τα επίπεδα ασφυκτικά χρονικά όρια, για έκφραση γνώμης ή έγκρισης. Ουσιαστικά εισάγεται τεκμήριο υπέρ των επενδυτών, καθώς εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή των επενδυτικών τους σχεδίων» υποστήριξε ο βουλευτής.

«Τα Προεδρικά Διατάγματα των ειδικών σχεδίων κατισχύουν ουσιαστικά οποιουδήποτε άλλου τοπικού σχεδιασμού, και αυτό κατά τη γνώμη μας, είναι επιεικώς απαράδεκτο» ανέφερε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, η Νίκη Φούντα. «Δεν γίνεται οποιοσδήποτε θέλει, φαντάζεται ή οραματίζεται μια συγκεκριμένη επένδυση με δικούς του όρους, να μπορεί να την πραγματοποιήσει, επειδή εκείνος που θα εγκρίνει το σχέδιο θα μπορεί να του κάνει το χατίρι. Δεν συμφωνούμε να αλλάζουν οι χρήσεις γης χωρίς προληπτικό έλεγχο νομιμότητας» τόνισε η βουλευτής, δηλώνοντας πως το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Η Χρυσή Αυγή δεν μετείχε στη συνεδρίαση, αλλά με σημείωμά του, ο Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε στο προεδρείο πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Να καταγραφτούν οι περιβαλλοντικές αξίες κάθε περιοχής, ώστε να καταγραφούν και οι επιπτώσεις της κάθε επένδυσης, και να μπορεί να υπάρξει αναπλήρωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, πρότεινε ο Πάρις Μουτσινάς (ανεξάρτητοι βουλευτές), επιφυλασσόμενος με τη σειρά του να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, σκιαγράφησε το «απαράδεκτο» χωροταξικό και πολεοδομικό σκηνικό, με τις ευθύνες να διαχέονται: «Κανείς δεν θέλει στον τόπο του κτηνοτροφική ή λατομική ζώνη. Κανείς δεν θέλει να τοποθετήσει στο πλαίσιο του γενικού περιφερειακού σχεδιασμού, το πού θα πάει επιτέλους ο βιολογικός καθαρισμός, οι κοινωνικές υποδομές ή ένας χώρος με σύγχρονο τρόπο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων».

«Το νομοσχέδιο προσπαθεί να θεραπεύσει τις αδυναμίες. Το υπουργείο μας είναι ανοικτό να αποδεχθεί όλες τις θετικές προτάσεις. Παρεμβαίνουμε και μεγιστοποιούμε τις αποφάσεις της εκλεγμένης τοπικής αυτοδιοίκησης και θέτουμε ως στόχο, οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων να μπορούν να γίνονται μέσα σε 3 ή 5 χρόνια, από 15-20 που ισχύει σήμερα» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές των χρήσεων γης, με πρώτιστη την κατάργηση της «αμιγούς κατοικίας». «Δεν θέλουμε πόλεις κοιμητήρια, και γειτονιές- ησυχαστήρια κάποιων πλούσιων. Θέλουμε γειτονιές με ζωντάνια που θα αναπτύσσουν και δράσεις μη οχλούσες - και το κάνουμε απολύτως συνειδητά» υπογράμμισε.

«Αν θέλουμε να περάσουμε απ' την Ελλάδα των δανεικών στην Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, πρέπει να στηριχθούμε στο περιβάλλον και στον φυσικό πλούτο - και τους ανθρώπους της. Για τον ορυκτό πλούτο, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου - και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε όλοι, πού υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις χερσαίες περιοχές της χώρας και πώς μπορούμε αυτό να το ρυθμίσουμε με ταυτόχρονη πρόνοια για τις προστατευόμενες περιοχές. Μέσα στο 2014, θα έχουν κατακυρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί για το Εθνικό Κτηματολόγιο και το εναπομένον 65% της έκτασης της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2020, η Ελλάδα θα έχει το πιο σύγχρονο Κτηματολόγιο της Ευρώπης, με τη δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας. Μέσα στο εξάμηνο, θα ανατεθούν όλοι οι δασικοί χάρτες της χώρας, στο εναπομένον τμήμα που δεν έχει γίνει καμία δράση - και μέσα στο καλοκαίρι θα αναρτηθούν σε 10 τουλάχιστον ΟΤΑ της Αττικής οι δασικοί χάρτες. Έχουμε 103 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία: Για πρώτη φορά τις επόμενες εβδομάδες, η Ελλάδα θα αποκτήσει τα δύο πρώτα κτηματολογικά της γραφεία, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου σήμερα. Σύντομα, η ακίνητη περιουσία του τόπου μας θα είναι καταγεγραμμένη σε μόλις 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία - και έχουμε θέσει ήδη σε εφαρμογή τη δυνατότητα, ο πολίτης να μπορεί με δικό του αριθμό, να γνωρίζει τι έχει καταγεγραμμένο το Κτηματολόγιο ως δική του περιουσία στη δική του περιοχή αναφοράς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης

 
website counter
friend finderplentyoffish.com