Με ταχύτατες διαδικασίες και στα θερινά τμήματα της Βουλής θέλει ο Αντ. Σαμαράς να κατατεθούν και να ψηφιστούν όλα τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των δόσεων, καθώς πρόθεσή του είναι έως τον Σεπτέμβριο να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες με την τρόικα, προκειμένου να ανοίξει, χωρίς υποχρεώσεις, τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα την υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, επιθυμεί να αποφύγει με κάθε τρόπο τη διαφοροποίηση κάποιων βουλευτών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν αυτές οι διαφωνίες δεν «αποτυπωθούν» και στις ψηφοφορίες στη Βουλή, καθώς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαρ. Τρικούπη θα ελέγξουν -με κάποιες πιθανές αντικαταστάσεις- τη σύνθεση των θερινών τμημάτων ώστε να μην υπάρξουν... απρόοπτα.
Παρά ταύτα πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να βρεθεί σε όλα τα νομοσχέδια η «χρυσή τομή» τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τους βουλευτές, κάτι που επιτεύχθηκε για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς ιδιαίτερες τριβές. Ήδη κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, από το οποίο αποσύρθηκαν τα δύο τελευταία κεφάλαια ώστε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έως τις 15 Ιουλίου εκτιμάται ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή η πλειοψηφία των σχεδίων νόμου, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκαπενταύγουστο.
«ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»
Το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες και η εκπρόσωπός της, Σ. Βούλτεψη, λέγοντας ότι «τα τελευταία 6-7 χρόνια τα καλοκαίρια είναι πάντα ζόρικα», αλλά και πως σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα «απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν», αφού -όπως είπε- «συνδέονται άμεσα με τις υποχρεώσεις μας έναντι των θεσμικών μας εταίρων».
«Η στόχευσή μας -πρόσθεσε- δεν πρόκειται να αλλάξει», ενώ σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, τόνισε πως «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει παγώσει το θέμα, ώστε να υπάρξει ανοικτή συζήτηση για τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις». Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα επιμείνει σε κάποιες αλλαγές, ώστε ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των βουλευτών του, με τον εκπρόσωπό του, Δημ. Καρύδη, να υπογραμμίζει χθες πως «η ελληνική κοινωνία θέλει, σε κάθε περίπτωση, να μην κυριαρχεί η λογική του 'άσπρου - μαύρου' και να υπάρχει συναίνεση και συμπόρευση σε βασικά θέματα». Οι λύσεις, πρόσθεσε με νόημα, «θα έρθουν πιο γρήγορα αν περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες συζητήσουν μαζί τα προβλήματα».
Ο Αντ. Σαμαράς, όπως προαναφέρθηκε, επιθυμεί η όλη διαδικασία για την ψήφιση των προαπαιτούμενων να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου, όχι μόνο για να εκταμιευτούν οι δόσεις των περίπου δύο δισ. ευρώ, αλλά κυρίως για να εμφανιστεί η κυβέρνηση συνεπής απέναντι στην τρόικα και τις τελευταίες μνημονιακές της υποχρεώσεις, ώστε να αφαιρέσει κάθε δικαίωμα από τους δανειστές να αμφισβητήσουν τη συνέπεια της χώρας και να καθυστερήσουν τη συζήτηση για διευθέτηση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός, που αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη, αναμένεται να θέσει το θέμα του χρέους στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου.
Στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι αφενός μεν να διερευνήσει τις διαθέσεις τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και αφετέρου να κάνει και μια πρώτη συζήτηση -κυρίως με ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου- για τον συντονισμό των κινήσεων που θα υπάρξουν για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.