Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Σάλος με τον φόρο ιδιοκατοίκησης

Σε διόρθωση της «γκάφας» με την επιβολή φόρου στην ιδιοκατοίκηση που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ετοιμάζεται να προχωρήσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το θέμα.





Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στις εφορίες και αναμένεται εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση που θα «μπαλώνουν» προσωρινά το πρόβλημα. Για την επίλυσή του θέματος απαιτείται διάταξη νόμου με την οποία θα προβλέπεται ρητά ότι εξαιρείται από το φόρο εισοδήματος το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.

Ό φόρος στην ιδιοκατοίκηση επανέρχεται από το «παράθυρο» με την παράγραφο 2 του άρθρου 39 του νέου ΚΦΣ η οποία ορίζει ότι: «το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ' εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο».

Έτσι, η νέα διάταξη προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται τροποποίηση του άρθρο 39 του νέου Κ.Φ.Ε.. Αν δεν γίνει διόρθωση της διάταξης τότε το επόμενο έτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του 2014, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν ότι διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες θα θεωρηθούν ότι απέκτησαν τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση κατοικιών. Τα εισοδήματα αυτά, τα οποία στην ουσία δεν υπάρχουν, θα υπολογιστούν από το υπουργείο Οικονομικών με τεκμαρτό τρόπο, με πολλαπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών επί τον συντελεστή 3%. Μάλιστα ο φόρος θα υπολογιστεί στις αντικειμενικές τιμές οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλότερες μέχρι και 40% από τις εμπορικές τιμές. Επί των ποσών που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει, στη συνέχεια, φόρο εισοδήματος. Ο φόρος θα ανέρχεται σε 11% εφόσον το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Εάν το ποσό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 11% μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ και με φόρο 33% για το πέραν του ορίου των 12.000 ευρώ τμήμα του.

Φόρος κάθε μήνα
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αλλαγές στο σύστημα παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι».

Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την είσπραξη των φόρων στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων μέσα στο έτος, όπως γίνεται σήμερα με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Με το νέο σύστημα παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» ( pay as you earn ) το υπουργείο θα εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από την στιγμή που θα προεισπράττονται σε μηνιαία βάση όλοι οι φόροι των φυσικών προσώπων, δεν θα υπάρχουν οφειλές που θα μένουν απλήρωτες για να καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή τουλάχιστον θα περιορισθούν σημαντικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο θα αναλάβουν να παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το ένα δωδέκατο των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.

Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο τον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία συμφωνία με την τρόικα δεσμεύτηκε ότι εντός του Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο νέο σύστημα, σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε πρώτη φάση θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με προσαύξηση 1% ή 2%.

Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα. Το ποσό των φόρων διαιρείται διά δώδεκα ή διά δεκατέσσερα για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το ένα δωδέκατο ή το ένα δέκατο τέταρτο των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.

Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων, όπως π.χ. η ενοικίαση ακινήτου ή η παύση ενοικίασης ακινήτου, θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση. Αν ο φορολογούμενος «παραλείψει» να δηλώσει εισοδήματα ώστε να μειώσει πλασματικά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, τότε θα έχει ποινή φόρου 3%.

Αν διαπιστωθεί, από την άλλη, ότι παρακρατήθηκε περισσότερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογούσε, τότε η ΓΓΔΕ θα επιστρέφει τον έξτρα φόρο με προσαύξηση 1%.

Απαλλαγή
Η νέα διάταξη προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Πληρώνεις μόλις εισπράξεις!
Με το νέο σύστημα παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn ) το υπουργείο θα εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από την στιγμή που θα προεισπράττονται σε μηνιαία βάση όλοι οι φόροι των φυσικών προσώπων, δεν θα υπάρχουν οφειλές που θα μένουν απλήρωτες.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com