Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

EY Eurozone Forecast: Η εξωτερική ζήτηση είναι το «κλειδί» για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015

Ανάπτυξη της Ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια μείωσης της παραγωγής, κατά 1,1% φέτος, 1,5% το 2015 και ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2016- 18, αναμένεται σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση της EY Eurozone Forecast (EEF).




Οι εξαγωγές ενισχύονται ενώ η σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης θα οδηγήσει σε περιορισμένη αύξηση των επενδύσεων.

Ωστόσο, η απειλή του αποπληθωρισμού παραμένει, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,5% τον Μάιο. Εκτεταμένος αποπληθωρισμός, ή ακόμα και μια περίοδος με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, θα προσθέσουν στα προβλήματα της υποτονικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης των πραγματικών τιμών του χρέους και της αναβολής των αποφάσεων για δαπάνες και επενδύσεις. Τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού οφείλονται εν μέρει στο ισχυρό ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες. Η πρόσφατη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα έχει κάποιον αντίκτυπο, και, καθώς οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια αυστηρότερη πολιτική, το ευρώ θα πρέπει να αρχίσει να υποτιμάται αργότερα φέτος και το 2015. Ως εκ τούτου, η έκθεση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται, οδηγώντας σε μείωση τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό και στηρίζοντας την ευρύτερη ανάκαμψη των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών.

Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Απρίλιο με την έκδοση πενταετούς ομολόγου τριών δισ. ευρώ. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε, αναδεικνύοντας την ανανεωμένη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης. Τα δίδυμα ελλείμματα που συνέβαλαν στην κρίση έχουν αντιστραφεί, καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλέον πλεονασματικό ενώ το 2013 σημειώθηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα (εκτός των πληρωμών τόκων) 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης κινούνται ανοδικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση, τα βασικά οικονομικά μεγέθη ενδεχομένως δεν δικαιολογούν μια τόσο ενθουσιώδη αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών. Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης υποτονικότητας της εγχώριας ζήτησης. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ασκώντας πίεση στους μισθούς για έναν ακόμη χρόνο. Επιπλέον οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν σταθεροποιηθεί για να μειωθούν κατά 1,3%, με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμείνει σε ύφεση για ένα ακόμη χρόνο.

Η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα πρέπει να περιορίσει τη διψήφια μείωση των παγίων επενδύσεων. Ωστόσο, ο χαμηλός βαθμός αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές, ιδίως σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού, θα περιορίσουν την αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης παραμένει το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και φέτος, και, ενώ οι εξαγωγές αγαθών μέχρι σήμερα ήταν κατώτερες των προσδοκιών, η συνεχιζόμενη διαδικασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εσωτερική δυναμική των τιμών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,7% φέτος και καθώς οι εισαγωγές μειώνονται για έκτη συνεχή χρονιά, η θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών θα αντισταθμίσει εν μέρει την συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης.

Η διαρκής αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου 5% ετησίως, θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, καθώς οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν τον κεφαλαιουχικό τους εξοπλισμό και να επωφεληθούν από το πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει ελαφρά και αυτή, ενώ η πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα υποχωρήσει, επιτρέποντας το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,6% το 2015 και, στη συνέχεια, περίπου 2% ετησίως το 2016-18, εκτιμάται στην έκθεση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com