Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Κυνηγώντας τον μαγικό αριθμό των 120 βουλευτών

Στην Κουμουνδούρου, τις τελευταίες μέρες οι «μηχανές» της αντιπολίτευσης, λόγω και των εξελίξεων στο θέμα της ΔΕΗ, δουλεύουν στο φουλ.




Κάποιοι, μάλιστα, χαριτολογώντας έλεγαν πως αυτό ακριβώς εννοούσε ο Αλ. Τσίπρας όταν προειδοποιούσε τους βουλευτές του ότι φέτος το καλοκαίρι δεν έχει μπάνια.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά προφανή στόχο -πέραν πάσης αμφιβολίας- την αποτροπή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για τη σύσταση μετώπου με κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές, για τη συγκέντρωση του «μαγικού» αριθμού των 120. Ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά τις αναγκαίες συμμαχίες αρχικώς εντός Βουλής και εν συνεχεία μέσα στην κοινωνία, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο και αριθμητική γνωρίζουν, αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής. Επομένως, κατανοούν πλήρως ότι το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να έχει άμεσες πολιτικές συνέπειες, αφού ακόμη και να εξασφαλιστούν οι 120 υπογραφές, συζήτηση στην Ολομέλεια για δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, με τη Βουλή κλειστή, ενώ ακόμη και αν γινόταν αργότερα, επί του ψηφισμένου πλέον νομοσχεδίου, δεν υπάρχουν πιθανότητες η πρόταση να λάβει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πλειοψηφία.
Κυνηγώντας τον μαγικό αριθμό των 120 βουλευτών

Στρατόπεδα
Ομως, για την Κουμουνδούρου και μόνο το γεγονός ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα κληθούν στο σύνολό τους να λάβουν θέση, επιλέγοντας στρατόπεδο, είναι σημαντικό, αφού θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τη στάση τους στο μέλλον, σε άλλες πολύ πιο κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως εκείνη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς θα θέσει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές που διαθέτει, μη επιτρέποντας σε κανέναν να «κρυφτεί», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο κ. Τσίπρας, πίσω από τη λειτουργία των ολιγομελών και πλήρως ελεγχόμενων -κατά την άποψη της Κουμουνδούρου- θερινών τμημάτων. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τον ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάξεις, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων, από κυβερνητικούς βουλευτές, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ειδικά για εκείνους που εκλέγονται σε περιοχές όπου το θέμα της ΔΕΗ έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, θεωρείται ότι το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, όταν κληθούν να πάρουν σαφή θέση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κίνησή του, ανεξαρτήτως της τύχης που τελικώς θα έχει, θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για σειρά εξελίξεων, οι οποίες θα αφορούν αρχικώς το εσωτερικό των κομμάτων και εν συνεχεία τη μακροημέρευση ή μη της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα στους ΑΝΕΛ, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν στη θετική ανταπόκριση Καμμένου στην πρόταση για δημοψήφισμα, βουλευτές που μέχρι σήμερα αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Τ. Κουίκ και ο Π. Χαϊκάλης.

Αντίστοιχα στη ΔΗΜΑΡ, όπου ακόμη εκκρεμεί και η συνεδρίαση των οργάνων, ζητούμενο παραμένει η τοποθέτηση του Σπ. Λυκούδη και του Γρ. Ψαριανού, που δεν δείχνουν να συμμερίζονται τα ανοίγματα του Φ. Κουβέλη. Ακόμη και στο ΚΚΕ, όπου η άρνηση ήταν μάλλον αναμενόμενη, για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει θετική εξέλιξη αν τελικώς με αφορμή τα θέματα ενέργειας δοθεί η ευκαιρία να υπάρξει ένας πρώτος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Κουμουνδούρου και Περισσού.

Και βεβαίως υπάρχει η... πολύτιμη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων, για τον έλεγχο των οποίων, όπως φαίνεται, ενδιαφέρεται εξίσου και η κυβέρνηση.

Πρωτοβουλία κινήσεων
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κόμμα να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους αντίδρασης σε αυτές. Μάλιστα, θεωρούν ότι η στρατηγική αυτή μέχρι στιγμής αποδίδει, εκτιμώντας ότι το αίτημα για δημοψήφισμα θορύβησε... επαρκώς το Μαξίμου, αναγκάζοντας τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, να παρέμβει -παρότι δεν το συνηθίζει- μέσω ανακοίνωσης, συνδέοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με την προεδρική εκλογή.

Δίκοπο μαχαίρι

Εξίσου σημαντικές με τις πολιτικές «συμμαχίες» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνες που επιτυγχάνονται με την κοινωνία. Εκτιμά δε ότι θέματα όπως αυτό της ΔΕΗ, που σχετίζονται με ένα κοινωνικό αγαθό, μπορούν εύκολα να βρουν «ευήκοα ώτα» σε μεγάλη μερίδα του λαού. Παράλληλα, αποτελεί και πρώτης τάξης ευκαιρία προκειμένου να πείσει για τον «αριστερό προσανατολισμό» του τόσο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του όσο -κυρίως- και ένα κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, στο πεδίο αυτό οι χειρισμοί είναι αρκετά δύσκολοι, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να γυρίσουν «μπούμερανγκ». Η ενδεχόμενη πλήρης ταύτιση του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με «προνομιούχους» συνδικαλιστές του παρελθόντος -κάτι που έγκαιρα έσπευσε να επισημάνει η κυβέρνηση- δεν αποκλείεται να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, η οποία εδώ και καιρό έχει καταδικάσει στη συνείδησή της τέτοιες πρακτικές. Και στην Κουμουνδούρου, το τελευταίο που επιθυμούν θα ήταν τα όποια οφέλη υπάρξουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών να εξανεμιστούν σε επίπεδο ψηφοφόρων...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com