Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Τα «big data» των 17 δισ. ανακαλύπτει η Ε.Ε.

Μία από τις σημαντικότερες τάσεις στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών είναι η αξιοποίηση των big data, όπως αποκαλούνται οι τεράστιοι όγκοι δεδομένων που δημιουργούν σε καθημερινή βάση καταναλωτές και επιχειρήσεις.



Πρόκειται για μία αγορά η αξία της οποίας εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 16,9 δισ. δολάρια το 2015 και η σημασία της είναι τέτοια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε πριν από μερικές ημέρες να ζητήσει από τα κράτη-μέλη της να ασχοληθούν με τα big data και τις ευκαιρίες που δημιουργούν αλλά και να δώσουν σχετικά κίνητρα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ογκοι δεδομένων
Big data είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηριστούν μεγάλοι όγκοι δεδομένων που δημιουργούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από διάφορες «πηγές». Μπορούν να δημιουργούνται από ανθρώπους ή/και από μηχανές, όπως αισθητήρες, ψηφιακές φωτογραφίες, συναλλαγές, video κ.ά. Επίσης, το πλέον ενδιαφέρον είναι πως καλύπτουν σχεδόν όλους τους κλάδους από την υγεία έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Σημειωτέον πως ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων που παράγεται παγκοσμίως αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς καθώς κάθε ημέρα κάθε άνθρωπος παράγει 6 MB!

Ο κλάδος των big data αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 40%, αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως οι επιχειρήσεις, που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, στηριζόμενες σε δεδομένα, δηλαδή στα big data, παρουσιάζουν μία αύξηση της παραγωγικότητας τους της τάξεως του 5%-6%.

Επιπλέον, η ανάπτυξη των big data δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και πολλές χώρες επιδιώκουν να προσελκύσουν σχετικές επενδύσεις από τους κολοσσούς στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Σημειωτέον πως η ΙΒΜ έχει προχωρήσει στη δημιουργία στην Αθήνα ενός κέντρου που ασχολείται με τον χώρο των big data.

Η πίεση της Κομισιόν
Τα οφέλη που υπάρχουν από την ανάπτυξη των big data χαρακτηρίζονται ως ευκαιρία από την Κομισιόν, η οποία δείχνει αποφασισμένη να μη χάσει η Ευρώπη το συγκεκριμένο «τρένο» όπως συνέβη με άλλους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών.

Γι' αυτό και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νέλι Κρουζ, έσπευσε να προχωρήσει σε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να ασχοληθούν με τα big data, ενώ ετοιμάζει και μία δέσμη μέτρων για την προώθηση της αγοράς.

Μεταξύ της δέσμης των μέτρων, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τα big data, η οποία θα χρηματοδοτεί ιδέες, που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού σε τομείς όπως η εξατομικευμένη ιατρική και η διακίνηση τροφίμων.

Ιδιοκτησίες
Επίσης δρομολογείται η δημιουργία ενός «φυτωρίου» big data, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν αλυσίδες εφοδιασμού, βασιζόμενες στα δεδομένα και στο cloud.

Επίσης, υπάρχει πρόταση νέων κανόνων για την «ιδιοκτησία» δεδομένων και την ευθύνη παροχής δεδομένων όσον αφορά data που συγκεντρώνονται μέσω του «Διαδικτύου των Πραγμάτων».

Εξάλλου, η Επιτροπή δρομολογεί την κατάρτιση προτύπων δεδομένων και εντοπισμός των ενδεχόμενων κενών, καθώς και τη δημιουργία μιας σειράς κέντρων αριστείας με απεριόριστη υπολογιστική ικανότητα με στόχο την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με ειδίκευση στα δεδομένα στην Ευρώπη.

Τέλος, εξετάζεται η δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας δεδομένων σε διάφορα κράτη-μέλη.

Προβλήματα
Πάντως, αυτή τη στιγμή η κατάσταση όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών των big data στην Ευρώπη δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στις διάφορες δημόσιες διαβουλεύσεις, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι η έλλειψη διασυνοριακού συντονισμού, οι ανεπαρκείς υποδομές, η έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς και εμπειρογνωμόνων δεδομένων και συναφών δεξιοτήτων, αλλά και το κατακερματισμένο και υπερβολικά πολύπλοκο νομικό περιβάλλον.

Το ερώτημα είναι πλέον αν η Ευρώπη θα καταφέρει να μη χάσει αυτή την ευκαιρία που υπάρχει.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com