Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πανελλαδικές: Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η πτώση των βάσεων που αναμένεται φέτος δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές με άνοδο των βάσεων σε τμήματα της περιφέρειας λόγω της επαναφοράς από φέτος του συστήματος των «ελεύθερων» μετεγγραφών των υποψηφίων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) ή οικονομικά ευπαθείς ομάδες.





Ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορούν να εξαχθούν από τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά μάθημα, που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας πιθανότατα αύριο, ενώ παράγοντας που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις, είναι οι προτιμήσεις σχολών που θα δείξουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι τα θέματα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ήταν αρκετά προσεγμένα, χωρίς ακρότητες και με σωστή διαβάθμιση του βαθμού δυσκολίας, εντούτοις εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι, σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές, όπως και πέρυσι.

Μάλιστα, φαίνεται ότι μειώθηκε ο αριθμός των αριστούχων που συγκέντρωσε βαθμολογίες από 18 έως 20 (πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 5,7%), ενώ υπήρξε υπερσυσσώρευση υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες (12-15). Τα μαθήματα που, όπως όλα δείχνουν, «καίνε» τους υποψηφίους είναι η Έκθεση, η Φυσική κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, αλλά και ευκολότερα μαθήματα κατεύθυνσης, όπως είναι η Νεοελληνική Λογοτεχνία, οι Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται η πτωτική τάση των βάσεων την οποία προδιέγραφε η «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων φέτος, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνων, πολύτεκνων, κοινωνικά κριτήρια) και της πρόσθεσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς. Όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί με βάση την πρώτη εικόνα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, η πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο προδιαγράφεται ως εξής:
Ο Παναγιώτης Τερζόπουλος που συγκέντρωσε 19.450 μόρια και τάσσεται υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων.
Ο Παναγιώτης Τερζόπουλος που συγκέντρωσε 19.450 μόρια και τάσσεται υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων.

1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες): Παρά το γεγονός ότι αναμένονται καλύτερες βαθμολογίες στα Αρχαία Ελληνικά, εντούτοις φαίνεται ότι οι επιδόσεις της πλειονότητας των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Έκθεση, καθώς στη Νεοελληνική Λογοτεχνία είναι χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Εκτιμάται, έτσι, ότι οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του πεδίου θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μόνο οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι φαίνεται πως κατάφεραν να συγκεντρώσουν άριστες βαθμολογίες που εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για εισαγωγή στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως είναι οι νομικές. Πέρυσι, μόλις το 1,70% των υποψηφίων είχε βαθμολογηθεί από 18 έως 20.

* 2ο (θετικές επιστήμες) και 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες): Τα θέματα στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους υποψήφιους, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων να κινούνται στη βαθμολογική κλίμακα από 12-15. Αυτό, σε συνδυασμό με την «τεχνητή» αύξηση των θέσεων από την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων φαίνεται πως ωθεί προς τα κάτω τις βάσεις σε πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και σε φυσικομαθητικές σχολές.
Η Νατάσσα Σκουφή, η οποία συγκέντρωσε 19.571 μόρια, δήλωσε: «Είναι άθλος να συγκεντρώνει κανείς πάνω από 18.000 μόρια»
Η Νατάσσα Σκουφή, η οποία συγκέντρωσε 19.571 μόρια, δήλωσε: «Είναι άθλος να συγκεντρώνει κανείς πάνω από 18.000 μόρια»

3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας): Τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας κατεύθυνσης, το οποίο είναι κομβικό για την εισαγωγή στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, ήταν απαιτητικά και με επάρκεια κατάφεραν να ανταποκριθούν μόνο οι υποψήφιοι με βαθιά κατανόηση και γνώση της ύλης. Οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του 3ου πεδίου αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα με ελαφρώς πτωτικές τάσεις, ενώ η εισαγωγή στις ιατρικές σχολές θα κριθεί στα? σημεία.

* 5ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Αν και τα θέματα στα Μαθηματικά γενικής παιδείας κρίθηκαν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι, φαίνεται πως οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων δεν είναι καλύτερες. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι φέτος είναι μικρότερος ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν να διαγωνιστούν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, δείχνει ότι οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα θα κινηθούν πτωτικά.

Πρώτες προβλέψεις

Δεν αποκλείεται άνοδος των βάσεων στην περιφέρεια λόγω της επαναφοράς του συστήματος των «ελεύθερων» μετεγγραφών για παιδιά ειδικών κατηγοριών.
Τα μαθήματα που, όπως όλα δείχνουν, «καίνε» τους υποψηφίους είναι η Έκθεση, η Φυσική κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης.
Παρά το γεγονός ότι τα θέματα στις φετινές πανελλαδικές ήταν αρκετά προσεγμένα, εντούτοις εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές, όπως και πέρυσι.

Οι «πρώτοι των πρώτων» στις εξετάσεις

«Εισιτήριο πρώτης θέσης» κατάφεραν να συγκεντρώσουν η Νατάσσα Σκουφή, η οποία με 19.571 μόρια κατοχυρώνει θέση στη Νομική Αθηνών και ο Παναγιώτης Τερζόπουλος που με 19.450 μόρια διεκδικεί την εισαγωγή του στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Απόφοιτοι και οι δύο ιδιωτικών σχολείων, δηλώνουν απογοητευμένοι για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα δύο εμβληματικά πανεπιστήμια στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν -το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων κατά της εφαρμογής του μέτρου για τη διαθεσιμότητα. «Κατανοώ ότι η απεργία είναι ένας τρόπος για να διεκδικήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι τα δικαιώματά τους. Όμως, είναι άσχημο για τα παιδιά που έχουν προσπαθήσει πολύ προκειμένου να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, να το βρίσκουν κλειστό», τονίζει η Νατάσσα Σκουφή, προσθέτοντας ότι συγχαρητηρίων δεν αξίζουν μόνο οι «πρώτοι των πρώτων». «Είναι άθλος να συγκεντρώσει κανείς 18.000 μόρια», μας λέει.

Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάσσεται και ο Παναγιώτης Τερζόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. «Αν χαθεί η εξεταστική στο ΕΜΠ, το οποίο παραμένει κλειστό επί τόσες ημέρες, τότε θα ζημιωθούν οι φοιτητές οι οποίοι πρέπει να επιδιώκουν να πάρουν το πτυχίο τους», επισημαίνει. Αν και «φλερτάρει» με την ιδέα να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα στην οποία αισθάνεται ότι χρωστά τις στέρεες βάσεις που απέκτησε στην εκπαίδευσή του.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com