Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΦΕΚ θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές

Στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια, την Ερμού, το Σύνταγμα, την Ομόνοια και σε άλλες κεντρικές οδοί της Αθήνας τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, ενώ και στη Θεσσαλονίκη θα ισχύει το ίδιο στην Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, τη Νίκης και σε άλλες τουριστικές πιάτσες.




Με βάση την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου τα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν θα έχουν κανέναν περιορισμό ως προς την κυριακάτικη λειτουργία.

Οι περιοχές αυτές έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά κέντρα. Για την Αθήνα ορίζεται με το Προεδρικό Διάταγμα 567 της 13ης Οκτωβρίου του 1979 και για τη Θεσσαλονίκη ορίζεται με την υπουργική απόφαση 833 της 9ης Νοεμβρίου του 1994.

Έτσι, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά εφόσον βρίσκονται εντός των ακόλουθων περιοχών:

1. Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας:

Είναι το τμήμα της Αθήνας που περικλείεται από τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγ. Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου, Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρίας, των οδών Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου, των οδών Ευφορίωνος, Θράσωνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθανασίου Διάκου, Λεωφόρου Συγγρού, των οδών Χατζηχρήστου, Καβαλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, και των οδών Περσεφόνης και Δεκελέων.

2. Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης:

Η περιοχή ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα) την παλιά προβλήτα (α΄προβλήτα έως Λευκό Πύργο), στην οδό Π. Μελά η οποία καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και Τμήμα της οδού Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και οδ. Αγ. Σοφία μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο στα βόρεια και στη συνέχεια την οδό Καραολή Δημητρίου (πρώην Διοικητηρίου), την πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.

Επίσης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται:

Ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του κέντρου, προς τα νοτιοδυτικά, καταλαμβάνουν οι αγορές. Τα “Λαδάδικα” βόρεια από το λιμάνι – περιοχή του χονδρεμπορίου και παλιάς Αιγυπτιακής αγοράς.

Και οι νεώτερες αγορές τροφίμων και ενδυμάτων “Βλάβη – Βατσικιώτη – Μπεζεστενίου”. Στην ίδια περιοχή εντάσσεται το Μπεζεστένι (η παλιά κλειστή αγορά της πόλης), το Λουτρό της Αγοράς PAZAR HAMAMI, τα γνωστά “Λουλουδάδικα”, ο ναός του Αγίου Μηνά, η Αγορά Μοδιάνο κλπ.

Βορειοανατολικά της προαναφερθείσας πολεοδομικής ενότητας, διασώζονται τμήματα από το συγκρότημα της ρωμαϊκής αγοράς – εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο- στον οποίο οδηγεί η οδός Αριστοτέλους με τις χαρακτηριστικές στοές και βορειότερα ο ναός Αγίου Δημητρίου.

Ο άξονας αυτός ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στην περιοχή των τειχών και αποτελεί έναν από τους “αρχαιολογικούς περιπάτους” της πόλης. Στον ίδιο χώρο εντάσσονται ο ναός της Παναγιάς Χαλκέων και τα Λουτρά “Παράδεισος”.

Επίσης περιλαμβάνονται η περιοχή της πλατείας Αγ. Σοφίας και τέλος η αντίστοιχη παραλιακή ζώνη από το Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι με το κτίριο του Τελωνείου, γνωστή ως “παλιά παραλία”.

Πάντως η απόφαση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με κορυφαίες αυτές της ΓΣΕΒΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων για επτά Κυριακές δεν έχει επέλθει αύξηση του τζίρου, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Ως φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων, τόσο κατά την εφαρμογή της πιλοτικής περιόδου του ενός έτους, όσο και αμέσως μετά την λήξη εφαρμογής του μέτρου, ορίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος διαβουλεύεται με τοπικούς φορείς των καθορισμένων περιοχών εφαρμογής του μέτρου και με εκπροσώπους συλλογικών φορέων (όπως ΚΕΔΕ, ΕΝ.Π.Ε, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ και Εμπορικούς Συλλόγους) και υποβάλλει σχετικά πορίσματα περιοδικά και οριστικές προτάσεις με τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Πάντως, δεν αποκλείεται, τότε να αποφασιστεί η καθολική εφαρμογή του μέτρου, ενώ αρμόδιος φορέας που θα μετρήσει τις επιπτώσεις από την πιλοτική λειτουργία στις εννέα προαναφερόμενες περιοχές θα είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).

Η απόφαση του κ. Γιακουμάτου, η οποία ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί από τους προκατόχους του Κωστή Χατζηδάκη και Θανάση Σκορδά, προκάλεσε την παραίτηση από τα κομματικά και συνδικαλιστικά όργανα της Ν.Δ. του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη. Ο κ. Κορκίδης είχε ταχθεί κατά της εφαρμογής του μέτρου της πιλοτικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, παρά μόνο αυστηρά σε τρεις τουριστικές περιοχές.

Εφαρμογή
Η μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών για επτά Κυριακές τον χρόνο, και για τις υπόλοιπες κατόπιν αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, υπάρχει η διαπίστωση για άνοδο του τζίρου της αγοράς κατά 8% με 10% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.

Επιπλέον, επιχειρηματίες θεωρούν ότι όσες Κυριακές άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα ο τζίρος τους ήταν υψηλότερος από 40% μέχρι 150% σε σχέση με τη λειτουργία τους κατά τις ημέρες του Σαββάτου. Να σημειωθεί ότι τα Σάββατα είναι μέρες με υψηλή αγοραστική κίνηση.

Εξάλλου, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προσφέρει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάτι που συνέβη και σε άλλες πόλεις του κόσμου.

Για παράδειγμα, στην Κωνσταντινούπολη, έχει καθιερωθεί τις μέρες του Πάσχα λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και περιστασιακά την προαναφερόμενη περίοδο είναι ανοιχτά για 24 ώρες το 24ωρο.

Στην Κύπρο, το άνοιγμα των Κυριακών που αποφάσισε η κυβέρνηση έφερε άνοδο του τζίρου κατά 10%, ενώ στην Ιταλία η απόφαση Μόντι προκάλεσε αύξηση 12% των πωλήσεων των εμπορικών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση που αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές, τότε είναι πολύ πιθανόν η αγορά για πρώτη φορά σε αυτές τις εκπτώσεις να είναι ανοικτή όλες τις Κυριακές. Και, μάλιστα, σε περιοχές όπως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Εκπτώσεις
Οι θερινές εκπτώσεις ανοίγουν στις 14 Ιουλίου και λήγουν στις 30 Αυγούστου. Με βάση τα ισχύοντα την Κυριακή 20 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, οι επτά Κυριακές είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, των Βαΐων και οι τέσσερις πρώτες των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com