Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει μία στις δύο εταιρείες

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι έρευνες που αποτυπώνουν την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά, το οποίο κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή.





Χθες, ήταν η σειρά της Randstat, η οποία στην ετήσια έρευνά της, την «HR & Workplace Trends Survey» καταγράφει την αλλαγή της ψυχολογίας που παρατηρείται στις διοικήσεις των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014, σε 382 υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη ανθρώπινου δυναμικού από όλη την Ελλάδα, η αισιοδοξία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία αλλά και την πορεία των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον, σε αντίθεση με τα συμπεράσματα αντίστοιχων ερευνών τα τελευταία τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους δύο (το 46%), προβλέπουν ανάπτυξη για τις εταιρείες τους μέσα στο 2014, το 36% αναμένει σταθερότητα, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που δήλωσαν ότι αναμένουν ύφεση κατά το προσεχές έτος. Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ωστόσο, σε σύγκριση με τους μισθούς που προσφέρει ο ανταγωνισμός τους, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι περίπου αντίστοιχοι.

Νέες προσλήψεις
Στην έρευνα της Randstat επισημαίνονται και οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, από τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013, φαίνεται η τάση των επιχειρήσεων να στρέφονται στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (73%), έναντι προσωρινών εργαζομένων (52%). Το προσωρινό προσωπικό απασχολήθηκε κυρίως σε θέσεις οικονομικές (33%) και marketing (24%), ενώ το μόνιμο προσωπικό προσλήφθηκε επίσης σε οικονομικά τμήματα (39%), καθώς και σε τμήματα πωλήσεων (52%), παραγωγής (22%) και IT/τεχνολογίας (32%).

Συγκρίνοντας τα παραπάνω ποσοστά με αυτά των απολύσεων στα αντίστοιχα τμήματα είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο δείγμα της έρευνας οι προσλήψεις τον περασμένο χρόνο δείχνουν να ξεπερνούν τις απολύσεις σε όλα τα τμήματα μιας εταιρείας. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις (46%), δήλωσαν ότι δεν προχώρησαν σε απολύσεις μέσα στο 2013. Τέλος, όσον αφορά στις προκλήσεις στην παραγωγικότητα, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων αποτελεί την κύρια πρόκληση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com