Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΚΟΜΙΣΙΟΝ Τρία μεγάλα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία

H έλλειψη ρευστότητας, τα «κόκκινα» δάνεια και η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εξακολουθούν να αποτελούν τρία από τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που εμποδίζουν την ανάπτυξη, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας και αιχμές για ορισμένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, όπως π.χ. οι ρυθμίσεις για το γάλα και το ψωμί.





Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της παρουσίασης της 7ης έκθεσης της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα. Η έκθεση αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, προειδοποιεί όμως για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η υπερδέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ (overbooking) της περιόδου 2007-2013. Η Ελλάδα είχε εντάξει στον σχεδιασμό έργα υψηλότερου προϋπολογισμού από τα διαθέσιμα κονδύλια, οπότε κάποια από τα έργα αυτά κινδυνεύουν είτε να μην υλοποιηθούν, είτε να κληθεί η κυβέρνηση να τα καλύψει από εθνικούς πόρους.

Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής δήλωσε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων και αντικατάστασή τους με νέα. «Οταν μία επιχείρηση είναι κερδοφόρος, αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, τότε μία αναδιάρθρωση μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν καλύπτονται απο τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., είπε όμως ότι θα μπορούσε το θέμα να τεθεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός. Μία πρωτοβουλία στην οποία η Ομάδα Δράσης θα μπορούσε να βοηθήσει, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η συνδρομή της για τα «κόκκινα» δάνεια. Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διεθνής εμπειρία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων που θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοδότηση μετοχικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις, ένα σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του χρόνου. Έθεσε και το πρόβλημα με τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από εδώ και πέρα οι τράπεζες δεν θα εστιάζουν μόνον πώς θα μεγιστοποιήσουν τις εμπράγματες ασφάλειες, αλλά και στη βιωσιμότητα και τη δυναμική των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε ότι τα κεφάλαια που διατίθενται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη ρευστότητα δεν είναι επαρκή, άφησε όμως και αιχμές για το ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς τα εργαλεία αυτά. Επίσης μίλησε για την καθυστέρηση στη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου για την Ελλάδα, ένα fund που συζητείται από το 2011, ακόμα όμως δεν έχει λειτουργήσει πλήρως.

Ερωτώμενος για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είπε πως αν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός λειτουργούσε καλύτερα και είχε ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, τότε θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία με θετικά αποτελέσματα.

Το στέλεχος της Κομισιόν αναγνώρισε πως το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό κυρίως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. Είπε όμως ότι για μέτρα όπως π.χ. η «διακοψιμότητα» που έχουν μπλοκαριστεί από την Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της Task Force, η οποία είναι «έτοιμη να την προσφέρει, αν χρειαστεί». Ερωτώμενος εξάλλου για την αναποτελεσματικότητα μέτρων όπως οι παρεμβάσεις που έγιναν στη διάθεση του ψωμιού και του γάλακτος, δήλωσε με νόημα πως τα μέτρα που προτείνουν οι διάφοροι οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑμ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει ποια και πώς θα τα εφαρμόσει. «Εναπόκειται στην κρίση του πολιτικού συστήματος για το ποιες συστάσεις θα εφαρμοστούν», δήλωσε, και μίλησε για αλληλεπίδραση τρόικας και κυβέρνησης. «Τονίζω στους συναδέλφους μου ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιλέγουν ποιες συμβουλές θα εφαρμόσουν», τόνισε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com