Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Τέλη Σεπτεμβρίου το σχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά

Στα τέλη Σεπτεμβρίου σκοπεύει να παρουσιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.





Πρόκειται για το σχέδιο που εκπονεί η KPMG, ως σύμβουλος του υπουργείου για την αναμόρφωση του προπτωχευτικού δικαίου και το οποίο προτείνει ως και «κούρεμα» χρεών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Δεν είναι κατ' ανάγκη περικοπή του δανείου.

Μπορεί να είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο σχήμα, να είναι παράταση, μπορεί να είναι ενίσχυση επιτοκίου, μπορεί να είναι χρήση κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στο πλέγμα ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

«Πρέπει να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό. Από όλα τα επιχειρηματικά σχήματα, είτε μεγάλα, είτε μικρά, ποια είναι τα βιώσιμα και να τα βοηθήσουμε. Εάν περιμένουμε να αναπτυχθεί η οικονομία μόνον από νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον ή μόνον μέσα από ξένες επενδύσεις που θα έλθουν, θα χρειαστούν δέκα - είκοσι χρόνια για να απορροφήσουμε την ανεργία.

Και δεν έχουμε χρόνο» δήλωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι με την κατάλληλη βοήθεια οι βιώσιμες επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση και πλούτο από την αρχή.

Τόνισε πως το σχέδιο δεν θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και ότι αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα. «Δεν μπορούμε να έχουμε σε ομηρεία έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων χωρίς καμία να εκκαθαρίζεται και χωρίς καμία να κρίνεται βιώσιμη και να παραμένουμε με το 1,5 εκατ. ανέργους. Αυτό δεν είναι βιώσιμη λύση.

Αρα, πρέπει με χειρουργική προσοχή να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο υπουργός. Εξάλλου, στο περιθώριο του συνεδρίου Eurobank Investor Forum, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Δένδιας, μιλώντας για το ίδιο θέμα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 70 δισ. ευρώ στις τράπεζες, τόνισε ότι συζητείται μία νέα προσέγγιση όχι αλλάζοντας το πτωχευτικό δίκαιο αλλά δημιουργώντας ένα νέο σύστημα, όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. «Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com