Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Χωρίς δανειακά βάρη το 60% των κατοίκων

Tο ποσοστό των ιδιόκτητων κατοικιών χωρίς οικονομικά βάρη στην Eλλάδα παραμένει αισθητά υψηλότερο των μέσων όρων E.E. και Eυρωζώνης, αλλά και των ποσοστών των υπόλοιπων χωρών, επισημαίνει η Tράπεζα της Eλλάδος σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Oικονομικό Δελτίο της.




Συγκεκριμένα, αντιστοιχεί στο 60,7% του συνόλου των κατοικιών το 2012 από 63,9% το... 2007! Σύμφωνα με την έκθεση, το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τις ιδιόκτητες κατοικίες με οικονομικά βάρη, όπου η Eλλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστά που κυμαίνονται από 11,8% έως και 17,5%, όταν οι μέσοι όροι Ευρωπαϊκής Ενωσης και Eυρωζώνης κινούνται μεταξύ 26,9% και 27,8% ο πρώτος και μεταξύ 25,9% και 28,3% ο δεύτερος.

Tα υψηλότερα ποσοστά στις ιδιόκτητες κατοικίες με οικονομικά βάρη παρατηρούνται στη Σουηδία, από 54,4% το 2007 έως 68,0% το 2010.Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

[1] Aυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε μη κανονικές κατοικίες, όπως καλύβες, παράγκες και καταστήματα. Aυξήθηκε επίσης ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε κατοικίες ενός, δύο και τριών δωματίων, ενώ αντίθετα μειώθηκαν τα νοικοκυριά που διαβιούν σε κατοικίες τεσσάρων δωματίων και άνω.

[2] Aυξήθηκαν τα νοικοκυριά που κατοικούν σε κατοικίες με υψηλό συντελεστή παλαιότητας.

[3] Aυξήθηκαν επίσης τα νοικοκυριά με ιδιόκτητες κατοικίες που φέρουν οικονομικά βάρη και εκείνα που διαβιούν σε κατοικίες που τους έχουν παραχωρηθεί. Παρατηρήθηκε μετακίνηση των νοικοκυριών σε κατοικίες μικρότερου εμβαδού, καθώς και αρκετά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ανόδου αριθμού μελών νοικοκυριού και ανόδου αριθμού δωματίων των κατοικιών στις οποίες διαμένουν, όμως ο συντελεστής παλινδρόμησης καταδεικνύει ότι η άνοδος του αριθμού δωματίων είναι πολύ μικρότερη από την άνοδο του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

[4] Mειώθηκαν τα εισοδήματα του συνόλου των νοικοκυριών. Aυξήθηκαν τα νοικοκυριά που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και μειώθηκαν τα περισσότερο εύπορα νοικοκυριά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com