Σε κίνδυνο τίθενται οι εμπορικές συναλλαγές 7,5 δισ. ευρώ ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία μετά τον οικονομικό «πόλεμο» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες με τη Μόσχα. Το μέγεθος του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας με τη Ρωσία αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ.
Η απόφαση για επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Ρωσίας έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία διαφαίνονταν τάσεις εξομάλυνσης στις ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, ακόμη και αυξητικοί ρυθμοί στις εξαγωγές πυρηνόκαρπων, όπως ροδάκινα και νεκταρίνια, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία και την απαίτηση για σύντομη διευθέτηση της κρίσης στις ευρω-ρωσικές σχέσεις.
Η Ρωσία αποτελεί τον υπ' αριθμόν «ένα» προμηθευτή της Ελλάδας και την 20η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις ενός διευρυμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλά δισ. ευρώ, επηρεάζοντας σημαντικά πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και τον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, με τη μέση κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη την περυσινή χρονιά να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό της τάξης των περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.
Συγκεκριμένα, το 41% (περίπου 200 εκατ. Ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου.
Θα επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ήτοι περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά στο μέτωπο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνέπειες και στη ροή τουριστών από τη Ρωσία, η ανοδική τάση της οποίας συντήρησε την τελευταία διετία τις θετικές προσδοκίες στον κλάδο του τουρισμού.