Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

«Βόμβα» στα θεμέλια των Ταμείων

Περισσότερο και από την αγορά και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, η κρίση αντανακλάται με καθαρότητα στα ασφαλιστικά ταμεία.





ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (επιστημόνων) και ΟΓΑ είναι οι μεγάλοι ασθενείς και η τραγική οικονομική κατάστασή τους απεικονίζει πλήρως το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Η δεινή θέση τους «φωτογραφίζει» την καλπάζουσα ανεργία, τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων και την αδυναμία, έως ασφυξία, των ασφαλισμένων να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι τρεις αυτές «βόμβες» -ανεργία, οικονομική αδυναμία πληρωμής και νέες στρατιές συνταξιούχων- απειλούν με κατάρρευση όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα της χώρας.

Τα στοιχεία για βεβαιωμένες οφειλές ύψους 18,9 δισ. ευρώ προς τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποκαλυπτικά.

Από τους 211.451 οφειλέτες, που απειλούνται μάλιστα με κατασχέσεις σπιτιών, μόνο 16.084 προσήλθαν για ρύθμιση χρεών και αρκετοί από αυτούς μετά τις πρώτες δόσεις διέκοψαν την καταβολή της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Και μόνο το γεγονός αυτό δείχνει το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η οικονομική κρίση εξάντλησε εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ η μάστιγα της ανεργίας αποστερεί από τα Ταμεία κάθε νέα πηγή «αιμοδοσίας».

Μόνη λύση που διαφαίνεται είναι η παροχή νέων διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών, επιμηκύνοντας τον αριθμό των δόσεων, και φυσικά η επανεκκίνηση της οικονομίας για τη δημιουργία νέου πλούτου και νέων θέσεων εργασίας.

Το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του βάρους κάλυψης των ασφαλισμένων με μείωση των εισφορών.

Στο ΙΚΑ έγιναν κάποια σωστά βήματα, με μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους. Αλλά δεν αρκεί.

Αλλιώς τα Ταμεία θα απαιτούν όλο και μεγαλύτερες κρατικές επιχορηγήσεις για τη συντήρηση των συνταξιούχων, των ανέργων, αλλά και των εργοδοτών ή ελεύθερων επαγγελματιών.

Τρίτος δρόμος, δυστυχώς, δεν υπάρχει, παρά μόνο η χρεοκοπία και η κατάρρευση. Και φυσικά δεν είναι λύση οι κατασχέσεις.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com