Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Αίτημα για μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ

Να μπει «φρένο» στην αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ, καθώς σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αδυναμία διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ζητά η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με την ετήσια έκθεσή της (2013-14) για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων που κοινοποιήθηκε στη Βουλή και σε όλα τα κόμματα.




Η ΑΔΙΠ προτείνει, μάλιστα, στο υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας βάρος στην άποψη των ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα ΑΕΙ, λόγω των μετεγγραφών, καλούνται να δεχθούν αριθμό φοιτητών πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούν να διαχειριστούν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων δεν έκανε αποδεκτό το αίτημά τους να οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό φοιτητών που θα μπορούν να μετεγγραφούν από τα περιφερειακά στα κεντρικά πανεπιστήμια, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για τον αριθμό των δικαιούχων. Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι ξεπερνούν τις 20.000, ενώ ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ότι είναι λιγότεροι.

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων θα γίνει γνωστός στο «παρά πέντε» της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στο τέλος Αυγούστου. Οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι τα προβλήματα που θα ανακύψουν στα πανεπιστήμια λόγω των μετεγγραφών, αλλά και της μείωσης της χρηματοδότησης θα είναι μεγάλα, οδηγώντας κάποια τμήματα ακόμα και σε αδυναμία λειτουργίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Λοβέρδος άνοιξε «παράθυρο» για παράταση της φοίτησης μόνο των… φιλότιμων «αιώνιων» φοιτητών, όσων δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλουν σοβαρή προσπάθεια να λάβουν το πτυχίο τους. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ιδρύματα μπορούν μέσω των Οργανισμών τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com