Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Το ενεργειακό κόστος «γονατίζει» τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία πληρώνουν οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να πλήττεται άμεσα η ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με μελέτη ενός από τους μεγαλύτερους οίκους συμβούλων στον κόσμο, της Roland Berger, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Ενεργοβόρων Βιομηχανιών).





Η πραγματική τιμή για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας της Γερμανίας είναι τα 48 ευρώ/ Mwh, της Ιταλίας τα 52 ευρώ/MWh, της Ισπανίας τα 48 ευρώ/Mwh, ενώ στην Ελλάδα είναι τα 62 ευρώ/MWh, αναφέρει η μελέτη, που παρουσιάστηκε χθες. Η έρευνα εξετάζει τις τιμές όπως διαμορφώνονται μετά τις διάφορες εκπτώσεις, απαλλαγές και δυνατότητες που δίνει η κάθε χώρα για να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Ακόμα και στο πιο χαμηλό, νυκτερινό τιμολόγιο, των 45 ευρώ/Mwh που ισχύει στην Ελλάδα για τρεις με τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες, οι αντίστοιχα φθηνότερες τιμές στην Ιταλία είναι τα 35 ευρώ/MWh και στη Γερμανία 38 ευρώ/ Mwh.

H απόκλιση σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές που δίνει η Eurostat για την ενεργοβόρο βιομηχανία (97 ευρώ/ Mwh στη Γερμανία, 116 ευρώ/MWh στην Ιταλία, 76 ευρώ/MWh στην Ισπανία και 66 ευρώ/MWh στην Ελλάδα) οφείλονται στο ότι η Eurostat δεν λαμβάνει υπόψη τις διάφορες εκπτώσεις σε κάθε χώρα. Στην Γερμανία οι μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας απαλλάσσονται από φόρους και τέλη ΑΠΕ, έχουν συμβάσεις διακοψιμότητας, συνάπτουν διμερείς συμφωνίες κ.λπ. Ανάλογα μέτρα δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη, τα στοιχεία της Eurostat είναι ανεπαρκή και παραπλανητικά για χρήση στη χάραξη πολιτικής.
Το ενεργειακό κόστος «γονατίζει» τις ελληνικές επιχειρήσεις

ΕΒΙΚΕΝ
«Κάθε χώρα προστατεύει τη βιομηχανία της με νύχια και με δόντια και βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ευρωπαϊκές οδηγίες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κουκλέλης, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αδυνατεί να λάβει ανάλογα μέτρα. Η «διακοψιμότητα» για τη χώρα μας εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τις Βρυξέλλες μετά από ένα χρόνο διαβουλεύσεων με την Ε.Ε., ενώ στην Ευρώπη ισχύει εδώ και χρόνια. Ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ, καθώς αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής της. Οι συμβάσεις διακοψιμότητας αφορούν στη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να περιορίζει ή και να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε μεγάλους καταναλωτές, όπως οι βιομηχανίες, όταν π.χ. η ζήτηση είναι πολύ υψηλή, έναντι ενός ανταλλάγματος το οποίο πρακτικά είναι η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.

Τα άλλα μέτρα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη για να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία είναι οι εκπτώσεις φόρων και τελών, οι διμερείς συμβάσεις και η ενδο-ημερήσια αγορά, μέτρα που δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ και η Roland Berger υπογραμμίζουν τη σημασία διατήρησης τουλάχιστον το 2015 (και μέχρι να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού τύπου NOME) των εκπτώσεων που παρείχε η ΔΕΗ, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με την απόφαση, το ειδικό τιμολόγιο θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τέλος του χρόνου, ενώ μπορεί να παραταθεί το 2015. Στις ενεργοβόρες βιομηχανίες ο παράγων ηλεκτρισμός αντιστοιχεί στο 20%-40% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους.

H μελέτη επίσης προτείνει την προσαρμογή του κόστους στο επίπεδο της Ε.Ε., την υιοθέτηση του θεσμού των εικονικών εισαγωγών (virtual imports και την απελευθέρωση της αγοράς.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com