Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ως πιθανή μια μορφής παράτασης, χωρίς όμως να είναι τίποτα εγγυημένο, ενώ μεταφέρει εκτιμήσεις οικονομολόγων, που θεωρούν περισσότερες από ποτέ τις πιθανότητες ενός Grexit αυτή τη στιγμή.
Οι πιθανότητες είναι υπέρ μίας μορφής παράτασης του προγράμματος, ακόμη κι αν ονομάζεται κάπως αλλιώς, ώστε να υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ομως αυτό κάθε άλλο παρά εγγυημένο είναι, τονίζει το Reuters.
Μάλιστα, αναφέρει ότι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε εκτιμούν ως 1 προς 4 τις πιθανότητες της Ελλάδας να φύγει φέτος από την ευρωζώνη, η υψηλότερη εκτίμηση από την αρχή της ελληνικής κρίσης.
«Το θέμα είναι και στη σημειολογία», αναφέρει το πρακτορείο για τη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. «Οι Ελληνες δεν θα αποδεχθούν μία επέκταση του μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ η ''χρηματοδότηση-γέφυρα'' ακούγεται μια χαρά», εξηγεί, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν και ζητήματα ουσίας που πρέπει να ξεπεραστούν.
ο πλάνο της νέας κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί το ογκώδες χρέος και να ολοκληρώσει την ελάφρυνσή του δεν θα προχωρήσει με δεδομένο πόσα χρήματα χρωστά η Αθήνα σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, τονίζει το Reuters, που αναφέρει ότι υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η είσπραξη φόρων. «Η ευρωζώνη θα μπορούσε να μετακινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα πρέπει να μετακινηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τη στάση που κρατά τώρα».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι έχει ισχυρό δημοκρατική εντολή για να επιδιώξει νέα συμφωνία. Η ευρωζώνη λέει ότι η Ελλάδα χρωστά μία περιουσία. Και οι δύο έχουν δίκιο, προσθέτει το διεθνές πρακτορείο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές στο Reuters ανέφεραν ότι το έπραξε διότι εκροές καταθέσεων έχουν πάρει και επίσης να εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται.
«Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μαζέψει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης και / ή εάν κρίνει τις τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού».