Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Υπόγεια μάχη στη ΝΔ για νέα ηγεσία

«Πρέπει να σοκάρουμε την κοινωνία για να μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε μαζί της», έλεγε -ίσως με μια δόση υπερβολής- στα μέσα της εβδομάδας κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, θέλοντας να καταδείξει την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέμβει στις εξελίξεις, αποτέλεσμα όχι μόνο της εκλογικής ήττας αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί στο εσωτερικό της για τον προσανατολισμό του κόμματος και την αντιπολιτευτική τακτική που έχει χαράξει ο Αντ. Σαμαράς.





Το πώς θα μπορέσει η ΝΔ να «συγκινήσει» εκ νέου τους πολίτες και να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί στις πολιτικές εξελίξεις, θα είναι το ζητούμενο του επόμενου διαστήματος της μεγάλης εσωκομματικής συζήτησης που αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Στις δύο αυτές συνεδριάσεις ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να γίνει αποδέκτης σφοδρής κριτικής, από στελέχη όλων των πτερύγων του κόμματος, η οποία θα κατατείνει στο αίτημα για τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου, όπου θα συζητηθεί η ιδεολογικο-πολιτική κατεύθυνση της παράταξης και φυσικά το θέμα της ηγεσίας, αφού, όπως πολλοί υποστηρίζουν, «η σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να επανασυνδέσει τη ΝΔ με το παραδοσιακό της ακροατήριο».
Υπόγεια μάχη στη ΝΔ για νέα ηγεσία

Η κριτική προς τον κ. Σαμαρά και το άμεσο περιβάλλον του θα εστιαστεί στα λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και οδήγησαν τη ΝΔ στην απώλεια του μεσαίου χώρου και των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Αλλά κυρίως στην ανάγκη να εγκαταλειφθεί η υπερδεξιά ρητορική, ώστε να επανέλθει το κόμμα πολιτικά και ιδεολογικά στον φυσικό του χώρο, δηλαδή στον χώρο της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς.

Κοινή διαπίστωση των στελεχών που ασκούν και θα ασκήσουν κριτική στις επιλογές της ηγεσίας, είναι ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος πρέπει να γίνει «τώρα, άμεσα», ώστε η ΝΔ να μπορέσει να ανασυνταχθεί πολιτικά και οργανωτικά και να δώσει την επόμενη εκλογική μάχη υπό καλύτερες προϋποθέσεις και χωρίς τα «υπερδεξιά» της βαρίδια, που την οδήγησαν στη μεγάλη ήττα.

Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν ευθέως για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας επισημαίνοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς «εξ αιτίας των δικών του λαθών έχει απολέσει τη δυνατότητα προσέγγισης των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και ως εκ τούτου την ικανότητα να επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας». Μία εξ αυτών η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει ευθέως ζήτημα ηγεσίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εκείνη δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Το νήμα των όποιων εξελίξεων στο εσωτερικό της ΝΔ είναι προφανές ότι κρατά στα χέρια του ο Κώστας Καραμανλής, καθώς πληροφορίες φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η παράταξη θα πρέπει να επανέλθει επειγόντως στις «ρίζες» της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα της διαδοχής. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα προέρχεται από το καραμανλικό στρατόπεδο και αυτός που θα μπει μπροστά για τη διεκδίκηση της ηγεσίας θα έχει τη στήριξη του Κ. Καραμανλή.

Εως τώρα, πάντως, από το καραμανλικό μπλοκ, διαθέσεις διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος έχουν δείξει οι Ν. Δένδιας και Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι «σφήνα» στους δύο θα επιχειρήσει να μπει η Ολγα Κεφαλογιάννη, ειδικά στην περίπτωση που εξασφαλίσει τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή.

ΟΙ ΜΕΝ...
Ενδεικτική των επιδιώξεων της καραμανλικής πτέρυγας είναι η προχθεσινή δήλωση του Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος επισήμανε ότι «ένα κόμμα όπως η ΝΔ για να μείνει μεγάλο, θα πρέπει να αποδείξει και στο εσωτερικό του ότι είναι δημοκρατικό». Πρέπει, τόνισε, «να ξεκινήσει μια ενδοσκόπηση από κάτω προς τα πάνω, η οποία να καταλήξει σε ένα έκτακτο συνέδριο, όπου θα αναλυθούν τα αίτια της ήττας, θα επισημανθούν τα λάθη, θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και μετά θα αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα προσδιορίζουν ξεκάθαρα τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό αυτής της παράταξης». Δεν πρέπει, υπογράμμισε με νόημα, «η ΝΔ να εγκλωβίζεται ούτε σε ακραία νεοφιλελεύθερα μοντέλα, ούτε σε ακροδεξιές ρητορικές. Πρέπει να εκφράζει τον μετριοπαθή κόσμο του μεσαίου χώρου».

... ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ
Ανάλογος σχεδιασμός φαίνεται ότι υπάρχει και στη μητσοτακική πτέρυγα η οποία, αν και συμπλέει με τους καραμανλικούς στην κριτική της προς τον Αντ. Σαμαρά, δείχνει ότι στο θέμα της ηγεσίας θα κάνει την δική της επιλογή. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει τις αρχηγικές του βλέψεις, θέτοντας ευθέως το ζήτημα του ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ακόμη κι αν χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με τον υποψήφιο που θα υποδείξει και θα στηρίξει ο Κ. Καραμανλής.

Δείγμα τέτοιων προθέσεων θεωρείται από πολλούς, η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην ψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού με την αποχή του από την ψηφοφορία ήταν προφανές ότι επιχείρησε να στείλει ένα πρώτο μήνυμα «αυτονομίας» τόσο από το καραμανλικό όσο και από το σαμαρικό στρατόπεδο.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Η γάτα με το ποντίκι

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι και οι τρεις πλευρές επιλέγουν -σε αυτή τη φάση- την τακτική της γάτας με το ποντίκι, καθώς ο μεν Αντ. Σαμαράς επιμένει να μην ανοίγει ο ίδιος τη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο κόμμα, οι δε καραμανλικοί και μητσοτακικοί περιμένουν τις κινήσεις των σαμαρικών, πριν ανοίξουν οι ίδιοι τα δικά στους «χαρτία». Οσο, όμως, η κατάσταση στη ΝΔ παραμένει συγκεχυμένη και η εσωστρέφεια καθορίζει τις κινήσεις όλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται καθηλωμένο και με ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης, ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση παίζει στο «γήπεδο» των μνημονιακών προσαρμογών και βρίσκεται στη δεινή θέση να δικαιολογήσει -κυρίως στο εσωτερικό της- τη στροφή στην πολιτική της.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com