Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Βαριές καμπάνες αλλά έσπασαν τα ισόβια για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Με πολυετείς ποινές κάθειρξης έπεσε η αυλαία της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την αποκαλούμενη «απάτη-μαμούθ» στο ΙΚΑ Καλλιθέας, για την οποία λογοδότησαν έξι γυναίκες υπάλληλοι του Ιδρύματος και ο σύζυγος μίας εξ αυτών.



Μετά από διαδικασία δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας απεβίωσε μέσα στη δικαστική αίθουσα ένας από τους κατηγορούμενους, επίσης σύζυγος μίας εκ των κατηγορουμένων, το δικαστήριο καταδίκασε τις πέντε υπαλλήλους του Ιδρύματος και τον σύζυγο μίας εξ αυτών για σειρά κακουργηματικών πράξεων που τους αποδίδεται ότι τέλεσαν ως εγκληματική οργάνωση επί σχεδόν μία δεκαετία. Επέβαλε, επίσης, χρηματικές ποινές ύψους από 120.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ διέταξε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, αυτοκινήτων καθώς και 1 εκατομμυρίου ευρώ, των καταδικασθέντων που τελούσαν ήδη υπό κατάσχεση.

Με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας:

Ελένη Μπουραζάνη σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή

Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια και 150.000 ευρώ

Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ

Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ

Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ

Για τις πέντε γυναίκες η εκτιτέα ποινή είναι τα 25 έτη, ενώ το δικαστήριο αρνήθηκε στις τέσσερις από αυτές να δώσει αναστολή στην έφεση τους και έτσι θα οδηγηθούν στη φυλακή. Ανασταλτικό αποτέλεσμα δόθηκε μόνο στη Χρυσούλα Φέρρα, καθώς είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ενώ ο σύζυγος της, Παναγιώτης- Αλέξανδρος Αιματίδης, ήταν ο κατηγορούμενος που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου και για τον σύζυγο της Ελένης Μπουραζάνη, Κωνσταντίνο Καραϊσκο, στον οποίο επιβλήθηκε 4ετής φυλάκιση και 60 χιλιάδες ευρώ χρηματική ποινή με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώα την έκτη υπάλληλο του Ιδρύματος, Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Με την απόφαση του το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ, που παρίστατο στη δίκη ως Πολιτική Αγωγή, για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ. Το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ για τη ζημιά που υπέστη καθώς και 5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη που θα διεκδικήσει μέσω της αστικής δικαιοσύνης.

Οι Εφέτες δεν έκαναν δεκτό το αίτημα που έχει υποβάλει μία εκ των κατηγορουμένων, να παραχωρήσει στο ΙΚΑ ακίνητα αλλά και χρήματα που έχει στην κατοχή της ως αποζημίωση.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε το 2012 αφορά παράνομα επιδόματα και παροχές που οι γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ στην Καλλιθέα χορηγούσαν, με το αζημίωτο, σε ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, για τη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης του ΙΚΑ η ζημιά που προέκυψε από την παράνομη δράση των στελεχών του καταστήματος Καλλιθέας, που φαίνεται να ξεκινά το 2003 και να εξελίχθηκε μέχρι και τον χρόνο που εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενες, αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δίκη που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013, είχε καταθέσει και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία από έκθεση ελέγχου που διενεργήθηκε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, είπε στο δικαστήριο ότι διαπιστώθηκαν 7.999 περιπτώσεις μη σύννομων παροχών οι οποίες αφορούν 1.213 ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας συνεχίζεται τόσο για στοιχεία που έχουν προκύψει όσο και για το σκέλος που αφορά τους ασφαλισμένους που εισέπρατταν τα επίδικα επιδόματα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com