Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μεγαλύτερες χωρητικότητες και ασύρματες δυνατότητες αποκτούν τα μέσα αποθήκευσης

Η μεγαλύτερη χωρητικότητα αλλά και η δυνατότητα να συνδέονται ασύρματα με τον υπολογιστή, το smartphone ή tablets αποτελούν δύο από τις βασικές τάσεις στην προϊοντική κατηγορία των μέσων αποθήκευσης, όπου δεν περιλαμβάνονται μόνο οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και τα USB flash drives αλλά και οι κάρτες μνήμης (π.χ. SD, microSD).



“Μία ακόμη τάση είναι η αύξηση στην ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα δεδομένα από μία υπολογιστική συσκευή σε ένα μέσο αποθήκευσης” σημειώνει στο Hmerisia.gr ο Αρνό Μποβαρλέ, γενικός διευθυντής του τομέα μέσων αποθήκευσης της Toshiba για την Ευρώπη.

Η αγορά των μέσω αποθήκευσης για καταναλωτές παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μποβαρλέ είναι της τάξεως του 10%. Η Toshiba, πάντως, διατηρεί ισχυρά μερίδια αγοράς που φθάνουν στο 31% στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχει το 24% της αγοράς των εξωτερικών σκληρών δίσκων. Όσον αφορά τους λόγους της πτώσης, περιλαμβάνουν τόσο το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντων όσο και την αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών αποθήκευσης στο cloud, όπως είναι το Dropbox και το OneDrive. “Αυτό που βλέπουμε σην Ευρώπη είναι ότι τα μέσα αποθήκευσης χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αντιγράφων (bakcup) και οι cloud υπηρεσίες για το διαμοίρασμα αρχείων” επισημαίνει ο κ. Μποβαρλέ.
Μεγαλύτερες χωρητικότητες και ασύρματες δυνατότητες αποκτούν τα μέσα αποθήκευσης

Το πλεονέκτημα της Toshiba είναι ότι διαθέτει προϊόντα σε όλες τις κατηγορίες και ιδίως σε αυτές που κινούνται ανοδικά όπως είναι οι SSD δίσκοι, οι οποίοι παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως του 60% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι οι SSD δίσκοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ανθεκτικοί σε σχέση με τους “παραδοσιακούς” εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (HDD) αλλά είναι και αρκετά πιο ακριβοί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Στα πλάνα της Toshiba είναι να παρουσιάσει εξωτερικό SSD δίσκο την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Toshiba, τα smartphones και τα tablets έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για κάρτες μνήμης τύπου microSD, ενώ στασιμότητα υπάρχει στην κατηγορία των USB flash drives.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι η βασική τάση είναι η περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των εξωτερικών σκληρών δίσκων. Η Toshiba παρουσίασε εξωτερικό σκληρό δίσκο 2,5 ιντσών (σ.σ. είναι οι πιο μικροί δίσκοι που δεν χρειάζονται σύνδεση στο ρεύμα) με χωρητικότητα 3 TB, ενώ στους επιτραπέζιοι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι των 3,5 ιντσών, η χωρητικότητα έχει φθάσει πλέον στα 6 TB! Επίσης, σταδιακά θα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους δίσκοι που θα υποστηρίζουν το νέο πρότυπο USB Type-C και 3.1 από τη στιγμή που ξεκίνησε η διάθεση υπολογιστών που το υποστηρίζουν όπως είναι το νέο Apple MacBook.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Μποβαρλέ, υπάρχει μία τάση για ενσωμάτωση δυνατότητας για σύνδεση του μέσου αποθήκευσης με μία υπολογιστική συσκευή μέσω WiFi. Στο χώρο των εξωτερικών σκληρών δίσκων, τα μοντέλα με WiFi δυνατότητες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, ενώ η Toshiba ετοιμάζεται να λανσάρει και κάρτα μνήμης SD με WiFi που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φωτογραφικές μηχανές προκειμένου να μεταφέρονται αυτόματα και ασύρματα οι λήψεις από τη συσκευή που έχει την κάρτα στον υπολογιστή. “Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ” τονίζει ο κ. Μποβαρλέ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com