Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση από απόψεως φερεγγυότητας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος τα δύο τελευταία χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών Ντανιέλ Νουί.
Σε παρέμβασή της στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η κ. Νουί τόνισε ότι συνεχίζεται η πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών, των οποίων η κατάσταση είναι αρκετά καλή, επισήμανε, ωστόσο, ότι η πρόοδος αυτή επισκιάζεται από την πολιτική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κ. Νουί υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα», και τόνισε πως είναι σημαντικό να βρεθούν γρήγορα λύσεις για να τερματιστεί η δοκιμασία αντοχής τους. Η ίδια κατέληξε πως η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει υπό παρακολούθηση.
Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο διεθνής οίκος Goldman Sachs, ο οποίος σε report προς τους πελάτες του σημείωνε χθες πως ακόμη και εάν η Ελλάδα έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές η ζημιά στο κομμάτι της ανάπτυξης έχει ήδη επέλθει. Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal στη χθεσινή ηλεκτρονική της έκδοση.
Επίσης, εκπρόσωποι της Goldman Sacs επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα μας και είχαν επαφές με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με τις ελληνικές αρχές αλλά και με το ΔΝΤ. Ο κίνδυνος από ένα Grexit μεγεθύνεται από την αδύναμη προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα, σε συνδυασμό με την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, που θα διαμορφώσουν ένα δυσβάσταχτο κράμα για τη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας γίνεται αναφορά στη φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις, στοιχείο το οποίο έχει αποφασιστικά συμβάλει στην επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα στελέχη της Goldman Sachs απεκόμισαν από την επίσκεψή τους ως υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο, τον πολιτικό. Ο δρόμος προς πολιτική συμφωνία -έλεγαν- μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παραμένει ασαφής. Υπάρχει εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. Θέμα αποτελεί το πώς θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης εάν δεν υπάρξει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των πιστωτών. Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των «κόκκινων» δανείων. Σε ό,τι αφορά τον ELA (104 δισ. ευρώ) η χρηματοδότηση βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει στην ΕΚΤ ζημίες πολλών δισ., μία τρύπα που θα κληθούν να καλύψουν η Γερμανία και τα άλλα μέλη της Ευρζώνης. Στελέχη της ΕΚΤ σημειώνουν πως αυτοί που θα μείνουν πίσω θα έχουν μεγαλύτερο βάρος.
Το ακριβές μέγεθος του ρίσκου δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Ο κ. Ντράγκι είχε αναφέρει πως η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι 104 δισ. ευρώ, όμως το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει ένα πλήγμα από την υπερβολική έκθεση της Ελλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών Target 2.
Συνάντηση Βαρουφάκη με στελέχη της PIMCO
Με ομάδα από στελέχη του επενδυτικού ομίλου της Pimco συναντήθηκε ο χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το ραντεβού έγινε, με βάση πληροφορίες, με πρωτοβουλία του υπουργού, ο οποίος ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Κατά τις ίδιες πηγές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν και όσον αφορά την επερχόμενη έκδοση εντόκων γραμματίων, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Πλην όμως υπάρχουν εκτιμήσεις πως ο διεθνής όμιλος είναι πιθανόν να ενδιαφέρεται. Ο κολοσσός της Pimco εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει παρουσία σε πάνω από 12 κράτη και διαχειρίζεται πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία «ελέγχει» το μεγαλύτερο ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο παγκοσμίως, το PIMCO Total Return Fund (το 2013 η αξία του ενεργητικού ξεπερνούσε τα 290 δισ. δολάρια).