Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Μια ανάσα από την άβυσσο ...........

«Ο χρόνος κυλά αντίστροφα», προειδοποίησε εκ νέου χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, και δήλωσε ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι να έχουμε μία συμφωνία, βάζοντας... «πάγο» στην αισιοδοξία που καλλιεργείται στην Αθήνα.



Η νέα, δεύτερη λίστα με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στους «θεσμούς», μπορεί να είναι πιο λεπτομερής και να προβλέπει ουσιαστικά διπλάσια έσοδα από την πρώτη, ωστόσο δεν κάλυψε τις απαιτήσεις. Πολύ περισσότερο που οι εταίροι και πιστωτές της χώρας ζητούν τα λόγια να συνοδεύονται από πράξεις. «Καλό πακέτο που πρέπει να γίνει πράξη τους επόμενους τέσσερις μήνες», σχολίασε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τα άλλα εισπρακτικά μέτρα δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Οι «θεσμοί» εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να τις εφαρμόσει. Το καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Εκφράζουν έντονες αμφιβολίες και για την απόδοση των προτεινόμενων μέτρων που στοχεύσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εισπράξεων των εσόδων του Δημοσίου. Θεωρούν ότι κάποιες από τις προτάσεις ανασύρθηκαν από τα σκονισμένα συρτάρια των υπηρεσιών των υπουργείων, αλλά δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Αναφέρουν, για παράδειγμα, τα σχέδια για τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες, το TAXIS και επίσης την πληρωμή μόνο με πιστωτικές κάρτες σε τομείς με εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να στερεύουν, η Ελλάδα προσεγγίζει επικίνδυνα την ημέρα της κρίσεως. Στο διήμερο EuroworkingGroup τη Μεγάλη Εβδομάδα θα κριθούν πολλά. Ελπίζουμε ότι έως τότε η κυβέρνηση θα έχει πείσει τους πιστωτές...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com