Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Στα 742 εκατ. το έλλειμμα τον Ιανουάριο

Στα 742 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο και ήταν αυξημένο κατά 461 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.



Σημαντική ήταν η υποχώρηση στα έσοδα από μεταφορικές υπηρεσίες αλλά και από τουριστικές εισπράξεις, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί αισθητά και να μειωθεί κατά 48,6% το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό κυρίως με τη μεγάλη επιδείνωση στο πλεόνασμα των πρωτογενών εισοδημάτων (που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής) οδήγησαν στην αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο, παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.

Αγαθά
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2015, καθώς σημειώθηκε μείωση των ελλειμμάτων όλων των επιμέρους ισοζυγίων, δεδομένου ότι η αξία των εισαγωγών μειώθηκε περισσότερο από εκείνη των εξαγωγών. Η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σημείωσε πτώση κατά 25,8% και η αντίστοιχη αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 21,8%, έτσι ώστε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να περιοριστεί τελικά κατά 76 εκατ. ευρώ.

Υπηρεσίες
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 218 εκατ. ευρώ, περίπου στο ήμισυ του αντίστοιχου πλεονάσματος του Ιανουαρίου του 2015, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων, οι οποίες μειώθηκαν σε 292 εκατ. ευρώ από 631 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015).

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 4,7% και ο αριθμός των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασε μείωση κατά 7,8%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com