Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Οι ξένοι «βλέπουν» τα κόκκινα δάνεια

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν το κυρίαρχο στο συνέδριο της Morgan Stanley που έληξε την περασμένη εβδομάδα, διεξήχθη στο Λονδίνο, και αφορούσε τον ευρωπαϊκό χρηματοϊκονομικό κλάδο.



Στο συνέδριο αυτό, όπως κάθε χρόνο, παρούσες ήταν οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη τραπεζών το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στις τράπεζες παραμένει σε ισχύ και θα εκδηλωθεί μόλις διαφανεί ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.

Σε εκείνο όμως που επέμειναν τα διεθνή funds είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που δείχνει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί και πολύ κρίσιμο θέμα για τη διαπραγμάτευση, αφού καθόλου δεν έχει υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης. Η απελευθέρωση της διαχείρισης των npl’s κρίνεται ως θέμα κορυφαίο για τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν από εδώ και στο εξής σε τραπεζικούς τίτλους.

Εισροές
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίτευξη συμφωνίας και κυρίως η ψήφιση του ασφαλιστικού θα οδηγήσει σε ισχυρές εισροές κεφαλαίων, με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους, που ενδέχεται να κινηθούν ακόμη και σε αύξηση, που μπορεί να διπλασιάσει τη ζήτηση. Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε απόλυτη συνάφεια με όσα ζητούν και οι δανειστές για τα κόκκινα δάνεια.

Αίτημα των δανειστών και παλαιότερο, αλλά και τρέχον, είναι να καταστεί γνωστή η ταυτότητα των στρατηγικά κακοπληρωτών που εκμεταλλεύτηκαν κατά καιρούς το θεσμικό πλαίσιο και έτσι αποφεύγουν να καταβάλουν δόσεις, ενώ έχουν ακίνητη και κινητή περιουσία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, βοηθάει και το γεγονός πως οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των καταθέσεων των δανειοληπτών, αφού μπορεί να έχουν αλλού το δάνειό τους και αλλού τις καταθέσεις τους.

Το ενδιαφέρον των ξένων για τίτλους ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνει και ο διεθνής οίκος Citi.

Εκθεση
Η αύξηση στις τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί, εκτιμά η Citi σε έκθεσή της, σημειώνοντας πως τελικώς αυτό θα κριθεί από την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Προβλέπει χαμηλή μονοψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες φέτος, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από ένα σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και την αναμενόμενη ανάκαμψη του β' εξαμήνου. Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν «καθαρίσει» πλέον τους ισολογισμούς τους.

Σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται ακόμη με αποτιμήσεις «κρίσης», με τιμή προς λογιστική αξία στο 0,2-0,3, με βάση τις προβλέψεις για τα μεγέθη 2016.

Ιδιαιτέρως για την Τράπεζα Πειραιώς, η Citi αναφέρει πως η τράπεζα διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Οπως αναφέρει, η «ψαλίδα» μπορεί και να περιοριστεί, καθώς είναι η πιο μοχλευμένη τράπεζα και θα επωφεληθεί περισσότερο από βελτιώσεις στο μέτωπο της χρηματοδότησης. Ουδέτερες είναι οι συστάσεις του οίκου για τις τράπεζες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com