Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Οχι τον Μάιο... γιατί καήκαμε

Ενας ακόμη υπουργός, μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.



Και ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι αν η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάει για τον Μάιο... καήκαμε. Στο ίδιο μήκος κύματος τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησαν και ο Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αλλά και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Γ. Προβόπουλος, πρώην διοικητής της ΤτΕ.

Είναι, λοιπόν, παραδεκτό απ’ όλους πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στη συμφωνία με τους δανειστές θα «γονατίσει» την οικονομία. Κυρίως θα χαθούν οι θυσίες που έχουν γίνει και που οδήγησαν σε χαμηλότερη του αναμενόμενου ύφεση το 2015. Θα αρχίσει ξανά συζήτηση για το ταμειακό πρόβλημα της χώρας, οι τράπεζες θα ξαναμπούν σε ένα φαύλο κύκλο συζήτησης για το αν πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση και με ποιο τρόπο.

Και μέχρι τότε θα αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, τα έσοδα θα βουλιάζουν, αφού καθυστερούν δραματικά οι εγκύκλιοι για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η απαισιοδοξία εξαιτίας των εκκρεμοτήτων θα κυριαρχεί στους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επομένως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια και πολλές επιλογές. Ασφαλώς δεν πρέπει να πάρει η κυβέρνηση όποια παράλογη συμφωνία της δοθεί. Και η απαίτηση του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα χωρίς αυτά να συνδέονται με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, δεν πρέπει να περάσει. Ομως, χάθηκε πολύς χρόνος ο οποίος στην οικονομία είναι χρήμα. Και δεν πρέπει να χαθεί άλλος.

Το Προσφυγικό και η πρωτοφανής κρίση σε όλη την Ευρώπη μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και στα δημοσιονομικά. Αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν στις αναγκαίες και άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Τα μέτωπα που μένουν ανοικτά από πέρυσι το καλοκαίρι και την υπογραφή της συμφωνίας, πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο. Η φορολογική μεταρρύθμιση, ο τερματισμός της «αιμορραγίας» στο Ασφαλιστικό, η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, έπρεπε να έχουν κλείσει πριν από τα Χριστούγεννα. Τώρα, απλά... τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Με την ελπίδα το Πάσχα να σημάνει και την Ανάσταση της οικονομίας, όπως είπε προχθές ο πρωθυπουργός, είναι καιρός να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι εμμονές συγκεκριμένων υπουργών που λειτουργούν με εντελώς αντιαναπτυξιακό τρόπο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com