Μεγάλες ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον σημερινό χάρτη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε όλους τους κλάδους, θα διαπιστώσει τεκτονικές αλλαγές. Κάποτε λειτουργούσαν περισσότερες από 10 μεγάλες τράπεζες, σήμερα είναι μόλις τέσσερις.
Στη βιομηχανία υπήρχαν ισχυροί όμιλοι, οι οποίοι σήμερα είτε έχουν κλείσει είτε έχουν συγχωνευτεί. Πλήρης αναδιάταξη συνέβη στον κλάδο του λιανεμπορίου. Μόνο στα σούπερ μάρκετ να δει κανείς τον «σεισμό» που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα αντιληφθεί και την πραγματική διάσταση των αλλαγών στην ελληνική αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Οι πρόσφατες συμφωνίες του Σκλαβενίτη για τη διάσωση του Μαρινόπουλου, του Παντελιάδη για τον Βερόπουλο ή η εξαγορά των σημάτων του ιστορικού «Κατσέλη» από τον Καραμολέγκο, είναι ορισμένες από τις ανατροπές που έφερε η κρίση στην αγορά.
Είναι πλέον αποδεκτό από όλους πως η οικονομία, οι επιχειρήσεις, η χώρα ολόκληρη, δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι ίσχυε την περίοδο 2000-2008. Ολα έχουν μπει στη δίνη της κρίσης, οι πάντες έχουν «σαρωθεί» από τα μνημόνια, τη βουτιά στην κατανάλωση, αλλά και τον υπέρογκο δανεισμό που σήμερα πρέπει να ρυθμιστεί.
Από εδώ και στο εξής θα επιβιώσουν μόνον οι υγιείς, εξωστρεφείς και «νοικοκυρεμένες» επιχειρήσεις. Ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν, άλλωστε δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός της οικονομίας. Η επιβίωση από το 2008 μέχρι σήμερα ήταν ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών. Κάποιοι δεν άντεξαν κι έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αυτό πρέπει τώρα να ανακοπεί.
Οι καλές εταιρείες πρέπει να βοηθηθούν και από το κράτος προκειμένου να διασωθούν, να αναπτυχθούν, να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, το δεύτερο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνέργειες, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο τον επιχειρηματικό χάρτη.